100 2499.JPG
FA-info icon.svgHoek omlaag icon.svgProjectgegevens
AuteursCarrie Schaden
Sembradores Urbanos
PlaatsMexico , Mexico-stad
Voltooid2010
Instantie vanVerticale tuin
OKH-manifestDownloaden

De voordelen van stadstuinieren zijn onder meer het toevoegen van: educatieve, voedselverstrekkende, therapeutische en gemeenschapsversterkende groene ruimtes. Stedelijke tuinen verschillen van hun landelijke tegenhangers doordat ze doorgaans profiteren van: een vorstvrij seizoen en een verlengd groeiseizoen gedurende een maand vanwege het stedelijke eilandverwarmingseffect; een verminderd aantal roofzuchtige dieren in het wild (zoals herten, coyotes en mollen); een verhoogde stimulans voor creativiteit binnen de kleinere ruimte.

Maar tegelijkertijd kennen stadstuinen andere obstakels dan hun landelijke tegenhangers. Enkele van deze obstakels zijn onder meer: ​​besloten ruimtes, geblokkeerd zonlicht, slechte grond, onbetrouwbare toegang tot water, bodem- en luchtvervuiling, maar ook diefstal, vandalisme en politiek om de zaken nog ingewikkelder te maken. [1]

Als reactie op de problemen met geblokkeerd zonlicht, krappe ruimtes en arme grond heeft Sembradores Urbanos een verticale hydrocultuurtuin aangelegd . Dit is één project in een reeks stadstuinprojecten bij Sembradores Urbanos.

Achtergrond

3291241508 69fc56e4e6.jpg
100 2486.JPG
100 2501.JPG
Hydrocultuurtuin.jpg

Verticaal tuinieren helpt u het beste uit het licht te halen en de verticale ruimte die beschikbaar is in gecondenseerde ruimtes te optimaliseren. Traditioneel omvat verticaal tuinieren trelliseren, terrassen of tuimelen.

 • Trelliseren omvat het hebben van gewassen die graag verticaal tegen palen groeien, zoals peultjes, poolbonen en komkommers.
 • Terrassen , in een stedelijke omgeving, omvat het uitzetten van planten in een reeks traptreden in containers.
 • Tumbling omvat planten die goed groeien in hangende plantenbakken en hun bladeren naar de grond laten uitstrekken: zoals tomaten, aardbeien, komkommers en tijm. [2]

De verticale hydrocultuurtuin kan enigszins als een terrassenstrategie worden beschouwd, maar het stapelen gebeurt niet in trapopeenvolging, maar gaat recht omhoog, omdat de PVC-container aan de muur kan worden gemonteerd.

Verlichting

Verlichting is ofwel:

 • Volle zon : 6 tot 8 uur zon per dag. In warme klimaten hebben sommige planten slechts 6 uur nodig, terwijl ze in koude klimaten 8 uur nodig hebben.
 • Gedeeltelijke zon : directe zon voor een kortere periode of gevlekte zon door de bladeren van een overhangende boom.
 • Volle schaduw : zonloze omstandigheden

Plantvoorkeuren voor verlichting

 • Tomaten en komkommers willen volle zon
 • Bonen en erwten kunnen overal terecht, van volle zon tot halfzon
 • Wortelgroenten zoals radijsjes en aardappelen kunnen wel wat zon gebruiken
 • Bladgroenten zoals spinazie en snijbiet kunnen tegen heel weinig zon
 • Uien houden van vol licht voor volwassen bollen, maar lente-uitjes (of baby-uien) kunnen bij minder licht worden gekweekt. [2]

Ontwerpen met licht in gedachten

Allereerst moet u weten hoeveel zonlicht uw tuin krijgt en welke gebieden meer ontvangen. Dit betekent geduldig zijn en kijken. Neem een ​​dag de tijd om vast te leggen hoe het zonlicht over uw tuin verschuift. Teken een eenvoudige schets van uw tuin en verdeel uw tuin in een grafiek, met afzonderlijke secties. Schrijf op hoeveel uren en minuten direct zonlicht elke sectie ontvangt. Op welk tijdstip krijgt uw tuin het licht? U kunt het zo specifiek maken als u wilt, maar zoek in ieder geval uit of uw tuin 's ochtends of 's middags meer zonlicht krijgt en waar ongeveer. Dit zal u helpen uw planten te ordenen in die gebieden met de benodigde beschikbaarheid van zonlicht. [2]

In Mexico, waar het Sembradores Urbanos-project plaatsvindt, is de beste locatie voor een tuin de zuid- of westkant van een huis of gebouw, waar de zon vaker schijnt. Als een deel van uw tuinruimte te schaduwrijk is, kunt u daar uw composthoop of kippen- en eendenhok plaatsen.

Stedelijke bodem

Stedelijke bodems zijn vaak verhard en niet beschikbaar, of ze zijn zwaar vervuild. De meest voorkomende stedelijke bodemverontreinigingen zijn hoge niveaus van lood, cadmium en kwik. Ze zijn ook vaak verdicht, kleiachtig en bevatten een hoog metaalgehalte.

Opties voor grond

 • Vermijd verontreinigingen :
  • Verminder de hoeveelheid lood die planten opnemen door mulch en organisch materiaal toe te voegen.
  • Kweek voedselplanten weg van de weg om te voorkomen dat planten lood opnemen.
  • Houd de pH hoger dan 6,7 om te voorkomen dat planten lood opnemen. [1]
 • Bodemsanering : gebruik paddenstoelen of vegetatie om bruine bodems om te zetten in productieve herstelde bodems.
 • Grond creëren : Composteer voedselresten, voeg veenmos en oud zaagsel toe om aarde te creëren. U kunt deze grond toevoegen aan containers of verhoogde bedden.
 • Hydrocultuur : gebruik geen aarde en plaats in plaats daarvan plantenwortels in water met toegevoegde voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. Dit kan een beetje lastiger zijn, omdat de bodem een ​​verscheidenheid aan eigenschappen bevat die nog steeds niet volledig door de wetenschap worden begrepen en dus niet gemakkelijk worden herhaald in voedingsmengsels. [1]

Voordelen van hydrocultuur

 • Geen grondbewerking, geen graven, geen schoffelen, geen harken. Omdat hydrocultuur zonder aarde en in plaats daarvan in een waterig medium plaatsvindt, is het niet nodig om grondbewerking of andere vergelijkbare arbeidsintensieve taken uit te voeren.
 • Geen vruchtwisseling en geen braakland. Aan het waterige medium kunnen gemakkelijk voedingsstoffen worden toegevoegd om de verloren voedingsstoffen aan te vullen, terwijl de bodem moet regenereren, hetzij door vruchtwisseling, waarbij verschillende planten verschillende voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen en halen, of door braaklandpraktijken, waarbij men een jaar of langer wacht. totdat het land weer voor landbouw wordt gebruikt.
 • Onkruid is gemakkelijk te bestrijden. Het onkruid dat zich in uw hydrocultuursysteem vestigt, kan veel gemakkelijker worden verwijderd omdat de wortels in water hangen en als geheel kunnen worden verwijderd, terwijl de wortels van onkruid in de grond diep in de grond kunnen wortelen en moeilijk volledig te verwijderen zijn. zonder ze op te graven.
 • De resulterende vrucht- en bloeilichamen zijn relatief uniform. Waar de bodem sterk varieert over een hectare in het gehalte aan voedingsstoffen, mineralen en klei, kan het watersubstraat in hydrocultuur de voedingsstoffen gemakkelijk en snel gelijkmatig verdelen over alle planten in het systeem, wat tot veel uniformere resultaten leidt.
 • Verhoogde voedselconsumptieveiligheid bij het toepassen van dierlijke en menselijke afvalmeststoffen. In hydrocultuursystemen kan de toepassing van dierlijk of menselijk afval als voedingsmeststof worden gedaan op een locatie die helemaal niet in contact hoeft te komen met de bladeren of het vruchtlichaam van de plant en zich gemakkelijk door het hele systeem kan verspreiden. Tenzij gebruik wordt gemaakt van druppelirrigatie of het aanbrengen van de meststof vóór het planten, zal het aanbrengen van kunstmest van dierlijk en menselijk afval op de bodem meestal in contact komen met de bladeren of het vruchtlichaam van laagliggende planten zoals sla of aardbeien en kan gemakkelijk dysenterieproblemen veroorzaken, tenzij het op de juiste manier wordt gesteriliseerd.
 • Optimaliseert ruimte, met hogere opbrengst per oppervlakte. Planten kunnen dichter bij elkaar groeien en daardoor kunnen de opbrengsten per oppervlakte toenemen.
 • Betere controle van de pH. [3]
Hydrocultuurtuin3.jpg

Hydrocultuur plantenvoeding

Meestal bestaan ​​deze mixen uit een balans van minimaal 6 macro- en 6 micro-elementen. De 6 macro-elementen zijn stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), calcium, magnesium en zwavel. De 6 micro-elementen zijn ijzer, mangaan, boor, koper, zink en molybdeen. [3] Deze lijst wordt voortdurend uitgebreid naarmate nieuwe elementen en spannende elementenrollen binnen de bodem beter worden begrepen door de wetenschap. Er worden verschillende N:P:K-verhoudingen aanbevolen, specifiek voor elk gewas en voor verschillende groeistadia, waaronder: zaailingenstadium, vegetatieve fase en bloei- en vruchtvormingsfasen. Je mix zou dus moeten veranderen afhankelijk van de plant en de fase waarin deze zich bevindt. Je zou ook betere resultaten kunnen behalen als je planten kweekt die dezelfde voedingssterkte nodig hebben binnen hetzelfde systeem, zodat sommige planten niet zonder kunnen en andere met een overschot.

Bereide, gesynthetiseerde chemische hydrocultuurmengsels laten het allemaal aan de wetenschappers over, maar alles aan de wetenschap overlaten is niet altijd het beste idee, als de wetenschap niet alles weet, vooral niet over de bodem. Deze les kun je zien in mengsels van babyvoeding die voortdurend veranderen om de volgende voedingsstof of vitamine toe te voegen die het voorgaande jaar vergeten was en die van groot belang blijken te zijn voor de ontwikkeling of groei van de hersenen, zoals DHA, ARA, 4 verschillende soorten vitamine E en 5 soorten vitamine E. verschillende soorten vitamine A. [4] In plaats van eenvoudigweg te vertrouwen op gesynthetiseerde chemische mengsels om aan al uw behoeften te voldoen, is het belangrijk om uw mengsel op zijn minst te hybridiseren, zodat u op zijn minst wat organische voedingsstoffen toevoegt. Dit kan helpen voorkomen dat uw planten zonder een belangrijk mineraal of voedingsstof komen te zitten die nog niet bekend is, maar wel in de natuur voorkomt en die van groot belang is voor een functionerend en optimaal groeisysteem.

Referenties

 1. Spring omhoog naar:1,0 1,1 1,2 Fern Marshall Bradley, Barbara W. Ellis. Rodale's geheel nieuwe encyclopedie van biologisch tuinieren: de onmisbare hulpbron voor elke tuinman. Rodale, 1993. Pagina 704.
 2. Spring omhoog naar:2.0 2.1 2.2 Ruppenthal, RJ Vers voedsel uit kleine ruimtes: de Square-Inch Gardener's Guide voor het hele jaar door kweken, fermenteren en ontkiemen. Chelsea Green Publishing, 2008.
 3. Spring omhoog naar:3,0 3,1 Dudley Harris. Hydrocultuur: de complete gids voor tuinieren zonder aarde. Struik, 1992
 4. Linda Folden Palmer.The Baby Bond: de nieuwe wetenschap achter wat echt belangrijk is bij de zorg voor je baby. Bronboeken, Inc., 2009
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.