Фигура 3.1: Душ с термосифон
FA info icon.svgИкона за ъгъл надолу.svgДанни за проекта
авториДейвид Лопес младши
Инстанция наСлънчева система за топла вода
OKH манифестИзтегли

Идеята за горещ душ навън в прохладна лятна нощ е много привлекателна. CCAT разработи точно нещо за случая! Няколко версии на соларни душове са налични за изграждане или закупуване. Освен това съществуват няколко причини, поради които човек може да избере тази алтернативна форма на енергия за загряване на вода за къпане.

"Обърни лицето си към слънцето и сенките ще паднат зад теб". -- Маорска поговорка

Защо да използвате слънчев нагревател

Първо, ще разгледаме въпроса защо някой може да избере слънчева енергия пред други форми за затопляне на вода. Слънчевата енергия е достъпна почти навсякъде. Лесно се използва за загряване на вода в душ система. Цената на соларна душ система в сравнение със система с газово или електрическо отопление е много по-ниска. Разглеждайки уебсайта на Energy Star, предоставен от EPA, човек забелязва, че отоплението на водата обикновено е третият по големина разход за енергия във вашия дом (след отопление и охлаждане на помещения). Подгряването на водата обикновено представлява около 14% от вашата сметка за комунални услуги. Един от начините да намалите разходите за затопляне на вода е да замените стария си бойлер с алтернативна форма на затопляне на вода, като например слънчева енергия.

Какво представлява слънчевият бойлер

Слънчевият бойлер включва колектори {соларни отоплителни панели}, монтирани на покрива или на свободно място в двора, отделен резервоар за съхранение в близост до конвенционалния нагревател в дома, свързваща тръба и контролер. Слънчевите бойлери намаляват годишните разходи за гориво за доставяне на топла вода във вашия дом с повече от половината. През цялата година слънчевата система подгрява предварително водата, преди да достигне до конвенционалния бойлер. През лятото може да осигури цялата необходима топлина.

Версии

Няколко версии на соларни душове са илюстрирани на снимки от уебсайтове, цитирани в края на този документ. Първата снимка (фигура 1.1) е естетически приятен басейн и спа тип душ за използване във вътрешен двор. Този соларен модел е стационарен и може да се използва през горещите летни месеци за онези дни в градината или навън край басейна. Твърди се, че работи добре и е напълно зависим от слънцето за енергия. Можете да посетите уеб страницата, посочена за един сайт, на който можете да закупите душ или да получите повече информация за него. Този тип душ струва около $265. Втората снимка (фигура 2.1) е на по-познатите преносими соларни душове за къмпинг. Повечето модели, открити чрез изследване, показват увеличение от 60 градуса до 110 градуса по Фаренхайт за около три часа, когато е на слънце. Тези душове се състоят от различни видове черни или сребристи торби и тръби. Цената им е около $10.

CCAT версия

И накрая, имаме CCAT версията на соларния душ (фигура 3.1). Този душ може да загрява и съхранява вода за около 24 часа в слънчеви летни дни. Зоната за къпане е частна и стационарна. Резервоарът за вода е резервоар със стандартен размер, съдържащ 50 галона вода. Чертежът дава представа за работата на системата и как водата се нагрява и тече нагоре в резервоара. Конфигурацията на соларния душ CCAT quotes е проста и базирана на термосифониране, което въплъщава термоциркулация. Този метод включва конвективна циркулация на течност {вода}, която възниква, когато топлата вода се издига и се заменя с по-хладна вода с по-голяма плътност в системата. Душът CCAT е най-горещ от късния следобед до около 10 сутринта на следващия ден през летните дни. Единственият недостатък е, че поради хладния въздух душът не се използва през зимните месеци.

Съществуващи изследвания

Има много изследвания относно слънчевата енергия и нейните употреби. Идеята за соларен душ на открито през летните месеци е доста привлекателна и препоръчвам да проверите ползите и спестяванията от избора на този метод. Разгледайте уеб сайтовете, използвани за изследвания тук, и бъдете отворени за напредъка в подходящата технология за нашето бъдеще.

Полезни връзки

Свързани проекти

FA info icon.svgИкона за ъгъл надолу.svgДанни за страницата
Ключови думисанитария , душове , слънчев нагревател , слънчев душ
SDGSDG06 Чиста вода и канализация , SDG07 Достъпна и чиста енергия
авториДейвид Лопес младши
РазрешителноCC-BY-SA-3.0
организацииCampus Center for Appropriate Technology (CCAT) , Cal Poly Humboldt
езиканглийски (en)
Свързани0 подстраници , 15 страници връзка тук
Въздействие2559 показвания на страници
Създаден2 март 2008 г. от Дейвид Лопес младши
Променен29 януари 2024 г. от Фелипе Шеноне
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.