2,5 ccm DA Drabant (David Andersen, izdelan na Norveškem) dizelski motor za model letala

Za razliko od 4-taktnih dizelskih motorjev 2-taktni dizelski motorji uporabljajo 2-taktni dizelski cikel in so veliko bolj energetsko učinkoviti (50-odstotni izkoristek v primerjavi s 35-odstotnim 4-taktnim dizelskim motorjem). Cikel 2-taktnega dizelskega motorja se bistveno razlikuje od 2-taktnega bencinskega motorja, saj ne mešajo maziva z gorivom. Tako se izognejo dodatnemu onesnaževanju (v primerjavi s 4-taktnimi motorji), ki se običajno pojavi pri bencinskih motorjih. To jih za razliko od bencinskih 2-taktnih motorjev naredi za 2-taktne motorjeustrezne tehnologije .

Vrste

Kot ustrezna tehnologija sta primerna samo 2 tipa motorjev: 2-taktni batni 2-taktni (ti btw so tudi v 4-taktnih različicah, vendar se ne bomo spuščali v to) in 2-taktni (enotok ali loop scavaged) Dizelski motor s križno glavo. Oba morata biti pripravljena za uporabo posrednega vbrizga goriva.

Oba 2-taktna batna in križna dizelska motorja, zlasti zadnji motor, imajo prednost, da lahko uporabljajo vse vrste tekočih biogoriv (vključno s čistim rastlinskim oljem , očiščenim in celo neočiščenim odpadnim rastlinskim oljem ). V tem prispevku bomo opisali samo križni dizelski motor, saj je batni motor z deblom manj primeren.

Dizajnerske značilnosti

Za razliko od tega, kar bi pričakovali, je zasnova 2-taktnega dizelskega motorja s križno glavo pravzaprav zelo nezapletena. Dizelski motor z enotočno prečno glavo je po zasnovi celo nekoliko enostavnejši kot enotočni dizelski motor s prečno glavo, saj sploh nima ventilov, a ker je izkoristek manjši, je prednostna uporaba enotočnega dizelskega motorja s prečno glavo.

Kritika

2-taktni dizelski motor s križno glavo ima zelo slab sloves glede onesnaževanja/emisij. danes se običajno uporabljajo na velikih ladjah. Vendar pa na splošno delujejo na (nedestilirana) bencinska goriva zelo slabe kakovosti, kar povzroča ogromno onesnaževanja/emisij. Sam motor pa je izjemno dobro zasnovan. Kot taka je pri uporabi biogoriv (tj. SVO, WVO – očiščenih ali neočiščenih –) onesnaženost zraka majhna, emisije pa so skoraj v celoti odpravljene.

Poglej tudi

Nadaljne informacije

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.