2,5 cm3 DA Drabant (David Andersen, Norvégiában gyártott) dízelmotor repülőgép-modellhez

A 4 ütemű dízelmotorokkal ellentétben a 2 ütemű dízelmotorok kétütemű dízelmotort használnak, és sokkal energiahatékonyabbak (50%-os hatásfok, szemben a 4 ütemű dízelmotorok 35%-ával). A 2-ütemű dízelmotor ciklusa jelentősen eltér a 2-ütemű benzinmotoroktól, mivel nem keverik a kenőanyagokat az üzemanyaggal. Így elkerülik az összes extra szennyezést (a négyütemű motorokhoz képest), ami általában a benzinmotoroknál előfordul. Ez, ellentétben a benzines 2-ütemű motorokkal, megfelelő technológiájú kétütemű motorokká teszi őket.

Típusok

Megfelelő technológiaként csak 2 féle motor alkalmas: a 2 ütemű törzsdugattyús (ezek is vannak 4 ütemű változatban, de ebbe nem térünk ki) és a 2 ütemű (uniflow vagy loop scavanged) keresztfejű dízelmotor. Mindkettőnél közvetett üzemanyag-befecskendezést kell alkalmazni.

Mind a kétütemű, dugattyús, mind a keresztfejű dízelmotoroknak, de különösen az utolsó motornak megvan az az előnye, hogy minden típusú folyékony bioüzemanyagot használhatnak (beleértve a tiszta növényi olajat , a tisztított és még tisztítatlan hulladék növényi olajat is ). Ebben a cikkben csak a keresztfejű dízelmotort írjuk le, mivel a csomagtartó dugattyús motorja kevésbé alkalmas.

Tervezési jellemzők

A várttól eltérően a kétütemű keresztfejes dízelmotor kialakítása valójában nagyon egyszerű. A hurkos keresztfejű dízelmotor még az uniflow keresztfejű dízelmotornál is egyszerűbb kialakítású, mivel egyáltalán nincsenek szelepei, de mivel a hatásfok kisebb, ezért előnyben részesítik az uniflow keresztfejű dízelmotort.

Kritika

A kétütemű keresztfejű dízelmotornak nagyon rossz híre van a környezetszennyezés/kibocsátás tekintetében. ma általában nagy hajókon használják. Általában azonban nagyon rossz minőségű (nem desztillált) kőolajjal üzemelnek, ami hatalmas mennyiségű szennyezést/kibocsátást okoz. Maga a motor azonban rendkívül jól megtervezett. Így a bioüzemanyaggal (pl. SVO, WVO - tisztított vagy nem tisztított-) a légszennyezés csekély, és a károsanyag-kibocsátás szinte teljesen megszűnik.

Lásd még

További információ

FA info icon.svgSzög lefelé icon.svgOldaladatok
Kulcsszavakenergiaátalakítás , motorok , motorok , dízel , energia
SDGSDG07 Megfizethető és tiszta energia
SzerzőiKVDP
EngedélyCC-BY-SA-3.0
Nyelvangol (en)
Fordításokszlovén , arab , portugál , magyar , thai , kínai , német , indonéz , francia
Összefüggő9 aloldal , 12 oldal link itt
Hatás2910 oldalmegtekintés
Létrehozva2012. augusztus 23. a KVDP által
Módosított2023. október 23. Karbantartási szkript szerint
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.