Palletbloemen.png

Een verticale tuin is een modulaire plantenbak voor binnen en buiten met meerdere niveaus van verticaal uit elkaar geplaatste potten of plantenbakken. Het verticale ontwerp bespaart ruimte en water. Met een doorstroomirrigatiesysteem stroomt het water van de bovenste planten naar alle lagere potten. Er kunnen verschillende maten rek worden gebruikt om aan de behoeften van de tuinman te voldoen. Hij kan hoog zijn met vijf plantenniveaus voor een grotere tuin, maar hij kan ook lager en langer bij de grond worden gebouwd. Het gebruik van de verticale ruimte in plaats van de horizontale ruimte is een belangrijk kenmerk voor mensen die weinig beplantingsoppervlak hebben in appartementen of appartementen met kleine balkons.

Zak tuinen

Octicons puzzelstukje.svg
Figuur 1: Een voorbeeld van een zakkentuin.

Zak-/zaktuinen, ook wel bekend als "verticale boerderijen of tuinen", zijn hoge zakken gevuld met aarde waaruit het plantenleven groeit. Dit concept voor een kleine, draagbare tuin is goed voor gebieden waar de tuinman voortdurend moet verhuizen, maar ook voor gebieden waar weinig of geen gezonde grond is (omdat de grond in de zak aanwezig is). Vanwege hun verticale karakter zijn zakkentuinen ook redelijk efficiënt als het gaat om het gebruik van water .

De meeste initiatieven en projecten met betrekking tot zakkentuinen zijn of worden uitgevoerd in de sloppenwijken van Nairobi , Kenia, waar het gebrek aan geschikte landbouwgrond in combinatie met de zeer lage inkomens en werkgelegenheidscijfers van gezinnen en individuen, evenals natuurrampen zoals zoals aardverschuivingen resulteren in een zeer slechte voedselzekerheid .

Verschillende initiatieven gericht op het aanbieden van en trainen in het gebruik van deze zakkentuinen hebben een hoog succesniveau gerapporteerd in termen van het verbeteren van voeding, voedselzekerheid en inkomen.

Er moet worden opgemerkt dat zaktuinen, hoewel geschikt voor gebieden met traditionele tuinieruitdagingen, nauwelijks kunnen concurreren met conventionele moestuinen als ze haalbaar zijn.

De term "zakkentuin" wordt soms ook gebruikt om horizontale zakkentuinen te beschrijven, dit zijn eenvoudigweg zakken die aan de ene kant zijn gelegd en de andere kant opengesneden, zodat de zak functioneert als een pot of trog.

Groene muren

Octicons puzzelstukje.svg
Een levende muur

Een groene muur is een muur die geheel of gedeeltelijk bedekt is met vegetatie en in sommige gevallen ook met aarde of een anorganisch groeimedium. De muur kan vrijstaand zijn of deel uitmaken van een gebouw. Er zijn twee hoofdtypen groene muren: groene gevels en levende muren. Groene gevels zijn muren bedekt met klimplanten die in de grond wortelen. Levende muren zijn muren bedekt met planten die niet in de grond wortelen, maar wel wortelen in aarde of matten die aan de muur zelf hangen. Bij groene gevels staan ​​de planten altijd op de buitenmuren; bij levende muren kunnen de planten zowel aan binnen- als buitenmuren worden bevestigd. [1]

Gerelateerde projecten

Zie ook

Referenties

  1. ^ EOS-tijdschrift, december 2008
FA info icon.svgHoek omlaag icon.svgPaginagegevens
Trefwoordenstadslandbouw , tuinieren
SDGSDG02 Geen honger
AuteursChris Watkins
LicentieCC-BY-SA-3.0
TaalEngels (nl)
VertalingenSpaans , Koreaans
Verwant2 subpagina's , 14 pagina's link hier
AliassenVerticale tuin
Invloed3.595 paginaweergaven
Gemaakt23 juni 2010 door Chris Watkins
Gewijzigd23 oktober 2023 door Onderhoudsscript
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.