Höger:
Solspis:
1- Kartongrektangel med snitt i A och veck i resten av linjerna; de gula flikarna ligger under den röda och knyts ihop med rep.
2- 8 liters vattenflaska skuren vid B; en svart kittel placeras (med ris, vatten och salt, till exempel), och på den övre delen av flaskan, med "plasticine" i led B (eller cirkel av sand).
3- Lägg i solen i ett par timmar.


Mitt:
Rektangeln kan mäta 80 cm x 60 cm eller mer.
Den är papper inuti med "silverpapper" för att reflektera solljus.
Lägg vikt på den röda delen.


Vänster:
Låt locket sitta kvar.
Skära.

Det här är den enklaste solkokaren jag har kunnat designa:

Instruktioner

1

Använd ett kartongark 60 cm x 80 cm eller större.

2

Rita linjer för att dela i 2x3 delar och klipp bara "A"-linjer.

3

De prickade linjerna är alla för konkav vikning, så man kan göra ett försiktigt "halvsnitt" och då blir det lättare att vika.

4

Gör två hål, så att snöret går genom hålen när de röda delarna är under den gula delen. Snöret är knutet som dina skor. Inte en permanent knut eftersom man vill kunna ta köket till andra ställen.

5

Limma foliepapper på den del av kartongen som är närmare dig. Kanske insidan av några friterade chipspåsar. Om det inte finns något lim kan du häfta det.

6

Flaskan med botten avskuren (och kasserad, om du inte hittar en användning för den) hjälper till att få mer växthuseffekt. Du kan placera den på en cirkel gjord av sand så att den är mer lufttät, så nästan ingen värme ska komma ut där.

7

Inne i "växthuset" kunde man ställa en glasburk, med dess lock. Både burken och locket kan målas svart med någon typ av färg som inte producerar giftig ånga vid upphettning. Kol med risvatten eller något.

Njut av!

Försiktigt, det är varmt! Jag tror inte temperaturen går över 100ºC. Använd en vikt trasa eller handskar för att ta tag i den varma burken.

Allmän egendom, så kopiera, ändra och använd när du vill. Experimentera och berätta.

Relaterade Projekt

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.