Позитивни ефекти ИКТ на друштво.

ИКТ или информационо-комуникациона технологија има суштинску улогу у модификовању и модернизацији данашњих система учења и образовања. Слично информационој технологији, ИКТ је још једна технологија која помаже људима да добију приступ информацијама.

ИКТ се фокусира на комуникацију која укључује бежичну мрежу, интернет, као и комуникационе медије. Тржиште је испуњено широким спектром ИКТ алата, укључујући рачунарску индустрију, електронски дисплеј и телекомуникације. ИКТ утиче на наш живот на позитивне и негативне начине. Реците нам више о овим ефектима.

Позитивни ефекти ИКТ

Повећан приступ услугама

Највећа корист од ИКТ за људе је повећани приступ услугама и информацијама које су пратиле напредак Интернета. ИЦТ омогућава брз приступ приступачним и бољим средствима комуникације у облику тренутних порука и ВоИП телефона. Доноси узбудљиве начине да се препустите забави, разоноди, изградњи контаката, успостављању односа и набавци услуга и робе од добављача.

This technology assist in enhanced access to education, in the form of on-line tutorials, and distance learning. People get to enjoy newer modes of learning as virtual reality, and interactive multi-media. Mobile working, flexible work schedules, virtual offices, etc. help people to enjoy improved job opportunities in the communications area.

Offer new tools and new opportunities

The second important impact of Information Communication Technology is that it provides access to a wide range of new tools that have not existed before.

ICT provides distinctive, and highly innovative set of tools and processes in areas of photography. Use of photo-editing software, high quality printers, and digital cameras enables people to yield impressive outcome. In this way, these technologies have replaced the need for a photographic studio to a large extent.

ИКТ такође помаже људима да превазиђу своје инвалидитет. Софтвер за читање са екрана или за увећање помаже слепим или слабовидим особама да раде користећи обичан текст уместо Брајевог писма.

Побољшава рад организација

У основи постоје три главна региона на које ИКТ утиче у организацији: комуникације, безбедност и управљање информацијама.

  • Комуникација: ИКТ обезбеђује технологије као што је ВоИП су ефикасније и приступачније од других облика уобичајене комуникације у организацији као што су телефон, размена порука, е-пошта и продајни каталози. ВоИП омогућава људима лак приступ великим и светским тржиштима.
  • Флексибилан одговор: Организације које су имплементирале ИКТ осигуравају добру комуникацију. То имплицира да могу брзо и лако да реагују на промене. Ова технологија подразумева побољшање односа са купцима, бољи ланац снабдевања услугама и робом, ефикасно опслуживање купаца брзом производњом нових производа према њиховим захтевима итд.
  • Управљање информацијама: Организације имају велике користи од ИКТ за управљање својим информацијама. Боља контрола залиха, мање расипања, повећан новчани ток, итд. неке су од предности које остварују менаџери који користе ИКТ у својој организацији. Константним ажурирањем информација могу донети боље одлуке.
  • Побољшана безбедност: ИКТ може побољшати безбедност података. Његове методе шифровања помажу у заштити података од људи са злонамерним намерама. Ова технологија чува енкрипцију за складиштење, као и за слање података електронским путем. Ово омогућава комерцијалну тајну унутар организације. ИЦТ користи системе физичке безбедности за приступ подацима као што су препознавање лица или шаренице или детекција отиска прста.

Негативни ефекти ИКТ

Губитак посла

Главни негативан ефекат ИКТ-а се види у облику губитка посла. Ова технологија је способна да аутоматизује уобичајене операције у организацији, тако да људи више нису потребни за обављање тих задатака. Ручне операције замењује аутоматизација која је постала једини узрок губитка посла. Неки од примера су роботи који замењују људе за склапање делова, скенер бар кодова замењује радника за послове наплате итд. Употреба ИКТ доводи до негативних економских последица, друштвених последица, губитка зараде, губитка самопоштовања и статус међу људима у друштву.

Смањена лична интеракција

Рад од куће, који се сматра добром ИКТ, такође има негативан утицај на особу. Особа губи контакт са људима због смањене друштвене интеракције. Због тога се он/она осећа несрећно и изоловано.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.