RMAquaponics.JPG

«Η υδατοκαλλιέργεια είναι αυτή τη στιγμή ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος παραγωγής ζωικών τροφίμων και σύντομα θα προμηθεύει περισσότερα από τα μισά θαλασσινά στον κόσμο για ανθρώπινη κατανάλωση». [1] Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, κυρίως για την παραγωγή τροφίμων και την απομάκρυνση τοξικών αποβλήτων, όπως αυτά που παράγονται από χωματερές. [2] Διάφοροι τύποι βακτηρίων και φυκιών έχουν χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία αυτών των λυμάτων (όπως τα φύκια Gracilaria birdiae). [3] Η ακουαπονική είναι ένα αναδυόμενο μέρος της υδατοκαλλιέργειας που χρησιμοποιεί τη φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ βακτηρίων, ψαριών και φυτών για να μετατρέψει τα απόβλητα σε καθαρό νερό.

Τι είναι το Aquaponics;

Η Aquaponics είναι μια μέθοδος παραγωγής τροφίμων που ενσωματώνει την υδατοκαλλιέργεια με την υδροπονία . Αυτή η συμβιωτική σχέση διευκολύνει ένα βιώσιμο σύστημα με ελάχιστες απαραίτητες πληροφορίες. Τα καλά βακτήρια συσσωρεύονται, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν τις τοξίνες που παράγονται από τα απόβλητα ψαριών σε θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από τα φυτά. Απορροφώντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα φυτά φιλτράρουν το νερό, δίνοντας στα ψάρια ένα βιώσιμο περιβάλλον. Αυτός ο κύκλος βοηθά στη διατήρηση της δεξαμενής σε καλή κατάσταση τόσο για τα ψάρια όσο και για τα φυτά.

Η παραγωγή τροφίμων με αυτή τη μέθοδο είναι περίπου όσο πιο βιολογικά μπορείτε. Με αυτή τη ρύθμιση, δεν υπάρχει ανάγκη για λίπασμα, επειδή τα απόβλητα ψαριών είναι ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθούν τα φυτά. Τα ζιζανιοκτόνα επίσης δεν χρειάζονται επειδή δεν υπάρχει χώμα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των φυτών και μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβές για τα ψάρια. Αυτό το σύστημα είναι ιδιαίτερα εξαιρετικό για περιοχές με κακή ποιότητα εδάφους, καθώς δεν είναι υπεύθυνο για την παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά. Μπορείτε να καλλιεργήσετε μεγάλες ποσότητες φυτών σε μικρές εκτάσεις, χωρίς να χρειάζεστε μεγάλη έκταση. Το Aquaponics είναι ένας πολύ καλός τρόπος για βιώσιμη καλλιέργεια φρέσκων ψαριών και λαχανικών για μια οικογένεια, για να ταΐσετε ένα χωριό ή να δημιουργήσετε κέρδος σε έναν εμπορικό όγκο καλλιέργειας. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας δείπνο και συνοδευτικό σε ένα σύστημα. Το καλύτερο είναι ότι όταν τα ψάρια σας μεγαλώσουν αρκετά, μπορείτε να τα φάτε! [4]

Ιστορία

Η Aquaponics έχει αναζωπυρωθεί πρόσφατα σε δημοτικότητα, [5] ωστόσο, αυτό το αριστούργημα της μηχανικής και της βιολογίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από αρχαίους πολιτισμούς [6] Γύρω στον δέκατο τρίτο αιώνα, ο πολιτισμός των Αζτέκων ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την aquaponics. Δημιούργησαν σύνθετα γεωργικά νησιά που ονομάζονταν chinampas. Αυτά τα φυτικά νησιά βρίσκονταν σε ρηχά λιμνών και αναμειγνύονταν με ζωικά απόβλητα. Αυτή η διάταξη επέτρεψε στους ανθρώπους των Αζτέκων να επωφεληθούν τόσο από την απομάκρυνση των απορριμμάτων όσο και από την παροχή τροφής στις ιδιότητες της aquaponics. [7] Πολυκαλλιέργειες δημιουργήθηκαν επίσης στην Κίνα και την Ταϊλάνδη, όπου ψάρια (καθώς και άλλα είδη όπως το βάλτο χέλι και το σαλιγκάρι) τοποθετήθηκαν στους ορυζώνες για να βοηθήσουν στην παραγωγή των φυτών και να χρησιμεύσουν ως άλλη πηγή τροφής. [6]

Πού χρησιμοποιείται το Aquaponics;

Από τον ανανεωμένο ενθουσιασμό της aquaponics, οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να επωφελούνται. αυτές οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εκείνες της Νότιας Αμερικής, πολλά μέρη της Ασίας, της Αυστραλίας και μέρη της Αφρικής. [5] [8] [9] [10] Ακόμη και στα υφάλμυρα νερά στην έρημο Negev έχουν εγκατασταθεί συστήματα υδροπονίας με επαρκή επιτυχία στην ανάπτυξη φυτών και ψαριών. [11] Οι περισσότερες δραστηριότητες εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί, μη κερδοσκοπικοί, εμπορικοί ή ιδιωτικοί χομπίστες. [1] Αν και τα περισσότερα συστήματα είναι μικρής κλίμακας αυτή τη στιγμή, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε "σταθερή αύξηση του αριθμού των εμπορικών εφαρμογών, δύο κύριοι τομείς ανησυχίας, δηλαδή η κερδοφορία και η διαχείριση απορριμμάτων, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον για την aquaponics όσο το δυνατόν περισσότερο. μέσα αύξησης των κερδών αξιοποιώντας παράλληλα ορισμένα από τα απόβλητα». Μια πιο λεπτομερής εξήγηση για το πώς έχει εφαρμοστεί το σύστημα aquaponic σε αυτές τις διαφορετικές χώρες μπορεί να βρεθεί σε επόμενες ενότητες.

Σύγκριση μεθόδων

Προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως την υδροπονία, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε ότι χρησιμοποιεί τόσο μεθόδους υδατοκαλλιέργειας όσο και υδροπονίας για να καλλιεργήσει τις βιώσιμες καλλιέργειές της. Μαθαίνοντας για τις δύο μεθόδους, μπορείτε να εκτιμήσετε πλήρως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τριών μεθόδων καλλιέργειας.

Υδατοκαλλιέργεια

Η υδατοκαλλιέργεια είναι η χρήση φυσικών σχέσεων μεταξύ υδρόβιων φυτών και ζώων για την επίτευξη πολλαπλών αποδόσεων με βιώσιμο τρόπο. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Σχεδιάζοντας με έξυπνο τρόπο, αυτό ακριβώς είναι η περμακουλτούρα.

Τώρα δίνω το λόγο στον Bill Mollison, πατέρα της περμακουλτούρας, παραθέτοντας από το Εγχειρίδιο Σχεδιασμού Permaculture, Κεφάλαιο 13.2, σελίδα 459 «The Case For Aquaculture»:

"Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, ήμασταν σε θέση να συλλέξουμε επαρκή ψάρια, μαλάκια και φυτά από φυσικά συστήματα νερού. Αυτό δεν ισχύει πλέον και μια νέα ώθηση είναι εμφανής στη δημιουργία και την καλλιέργεια οργανισμών στον υδάτινο βιότοπο.

Οι καλλιέργειες νερού έχουν δοκιμαστεί από καιρό και αναμφισβήτητη σταθερότητα, και πολλές έχουν παραμείνει χωρίς εξωτερικές εισροές για χιλιάδες χρόνια. Η σταθερότητα και η παραγωγικότητα των συστημάτων υδατοκαλλιέργειας είναι ανώτερες από τα συστήματα χερσαίων καλλιεργειών που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ίδιες εισροές σε ενέργεια ή θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να περιμένουμε 4-20 φορές μεγαλύτερη απόδοση από το νερό από εκείνη της γειτονικής γης.

Η υδατοκαλλιέργεια, εν ολίγοις, είναι μια σταθερή μελλοντική ενασχόληση των υπεύθυνων κοινωνιών όσο και των δασών, και μεταξύ αυτών των δύο ευεργετικών συστημάτων θα δούμε μεγάλη μείωση των εκτάσεων που δίνονται τώρα στην κτηνοτροφία (σημείωση: αναφέρεται στην επιβλαβή υπερβόσκηση) και τη μονοκαλλιέργεια (σημείωση: που είναι βασικά οικολογική γενοκτονία). Και τα δύο αυτά επαγγέλματα είναι επιχειρήσεις όλο και λιγότερο ευνοημένες από την κοινωνία και τα προϊόντα τους αποτελούν προφανή κίνδυνο από κάθε άποψη που κάποιος ενδιαφέρεται να αναλάβει (δημοσιονομική, υγεία, κοινωνική πρόνοια, ενεργειακή απόδοση ή γενική σταθερότητα του τοπίου).

Η υδατοκαλλιέργεια δεν είναι περισσότερο έγκυρη ως μονοκαλλιέργεια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας από τους ιστορικούς προκατόχους της - τα μεγάλα σιτηρά ή τα αγροκτήματα μεμονωμένης καλλιέργειας. Είναι στην πιο ευχάριστη, συναρπαστική και κοινωνικά πολύτιμη, όταν αντιμετωπίζεται ως κοινοτική κουλτούρα ταρο-πεζούλα, και στην πιο καταθλιπτική της ως εντατική γαρίδα ή γατόψαρο 100 εκταρίων. Ως εκ τούτου, η στάση μου είναι να τονίσω τη λογική απόδοση και διαδικασία, αλλά να αποθαρρύνω την προοπτική της «μέγιστης απόδοσης ενός είδους».

Υδροπονική

Η υδροπονία είναι μια μέθοδος καλλιέργειας φυτών σε διάλυμα μεταλλικού νερού χωρίς χώμα. Αυτό το σύστημα επιτρέπει μια πιο αποτελεσματική μέθοδο καλλιέργειας που είναι εξοπλισμένη με λιγότερο χώρο, λιγότερη εργασία και νερό. Δεδομένου ότι τα φυτά βρίσκονται σε ιδανικές συνθήκες νερού, δεν χρειάζονται υπερβολικό νερό, όπου συνήθως χάνεται μεγάλο μέρος του νερού. Αυτός ο τύπος συστήματος απαιτεί μια εισαγωγή θρεπτικών συστατικών.

ΠλεονεκτήματαΜειονεκτήματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
 • Η βιολογική γεωργία έχει γίνει δημοφιλής στην αγορά επειδή θεωρείται ότι είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος καλλιέργειας τροφίμων.
 • Χρησιμοποιεί απόβλητα για λίπασμα.
 • Χρησιμοποιεί φυσικό έλεγχο παρασίτων.
 • Το βιολογικό σύστημα παράγει καλλιέργειες με καλύτερη γεύση και, μερικές φορές, πιο θρεπτικές.
 • Χρησιμοποιεί περισσότερη γη από την παραδοσιακή γεωργία.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καλλιέργεια και η πιστοποίηση βιολογικών καλλιεργειών κοστίζει περισσότερο από άλλες μεθόδους καλλιέργειας.
 • Η πιστοποίηση USDA χάνει την αξία της, καθώς οι αγροτικές επιχειρήσεις αντικαθιστούν τη βιολογική παραγωγή μικρών αγροκτημάτων.
Ανόργανη Υδροπονία (χρησιμοποιεί εξορυσσόμενα και κατασκευασμένα λιπάσματα)
 • Παράγει μεγάλο όγκο καλλιεργειών σε μικρό χώρο.
 • Ο συνδυασμός της με τη γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος οδηγεί σε συνεπή παραγωγή όλο το χρόνο.
 • Εξαρτάται από τα κατασκευασμένα και τα εξορυσσόμενα λιπάσματα που είναι δαπανηρά, αυξάνονται στην τιμή και γίνονται πιο δύσκολο να αποκτηθούν λόγω της αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως.
Ανακυκλοφορία Υδατοκαλλιέργειας
 • Παράγει μεγάλους όγκους ψαριών σε μικρό χώρο.
 • Τα συστήματα ανακυκλοφορίας έχουν υψηλό ποσοστό αστοχίας λόγω των υψηλών ποσοστών αποθήκευσης και του χαμηλού περιθωρίου σφάλματος.
 • Παράγει μεγάλη ροή απορριμμάτων.
Aquaponics (Οργανική Υδροπονία)
 • Η Aquaponics έχει όλα τα πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας, της υδροπονίας και της υδατοκαλλιέργειας! Συν:
 • Τα απόβλητα ψαριών παρέχουν λίπασμα για τα φυτά.
 • Τα ψάρια δεν μεταφέρουν τα παθογόνα, όπως το e-coli και η σαλμονέλα, κάτι που μεταφέρουν τα θερμόαιμα ζώα.
 • Ο υψηλός όγκος νερού στην υδροπονία με σχεδίες μειώνει τους κινδύνους για την παραγωγή ψαριών.
 • Το Aquaponics επιδεικνύει έναν φυσικό κύκλο μεταξύ ψαριών και φυτών και είναι η πιο βιώσιμη από τις τέσσερις μεθόδους που παρουσιάζονται εδώ.
 • Με σταθερή βιομάζα στις δεξαμενές ψαριών, τα φυτά ευδοκιμούν.
 • Η διαχείριση απαιτεί κάποιον εκπαιδευμένο στην εκτροφή ψαριών και φυτών.
 • Μια σημαντική απώλεια στις δεξαμενές ψαριών μπορεί να διαταράξει τη φυτική παραγωγή.

Aquaponic Food Production: Raising Fish and Plants for Food and Profit, Rebecca L. Nelson με συνεισφορές από τον John S. Pade

Σχεδιασμός: Βασικά χαρακτηριστικά και εξαρτήματα

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του aquaponic συστήματος είναι ο τεράστιος αριθμός διαφορετικών τρόπων κατασκευής του. Παρά αυτή την ποικιλομορφία, υπάρχουν πέντε βασικά στοιχεία σε οποιαδήποτε εγκατάσταση υδροπονίας: δεξαμενή εκτροφής, αφαίρεση στερεών, βιολογικό φίλτρο, υποσύστημα υδροπονίας και κάρτερ (Εικ. 1, [ 5] Όλα αυτά τα βασικά στοιχεία εκτελούν τις ακόλουθες λειτουργίες, "ψάρια και φυτική παραγωγή, αφαίρεση αιωρούμενων στερεών και βακτηριακή νιτροποίηση [1]

Σχήμα 1: Όχι για το διάγραμμα κλίμακας των διαφορετικών εξαρτημάτων που είναι σημαντικά σε ένα σύστημα aquaponics.

Δεξαμενή εκτροφής: όπου καλλιεργούνται τα ψάρια

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι τεχνικών εκτροφής: διαδοχική εκτροφή, διαχωρισμός αποθεμάτων και πολλαπλές μονάδες εκτροφής. Κάθε μία από αυτές τις διαφορετικές τεχνικές έχει πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και απαιτεί διαφορετικές διατάξεις. Για παράδειγμα, η διαδοχική εκτροφή απαιτεί πολλές διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ψαριών σε μια ενιαία δεξαμενή. Αυτή η διάταξη είναι λιγότερο περίπλοκη από τις άλλες τεχνικές εκτροφής. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει άγχος στα ψάρια που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως για την αγορά όταν αλιεύονται άλλα, καθιστά επίσης δύσκολη την παρακολούθηση των αρχείων αποθεμάτων και τα ψάρια με ανεπάρκεια αποφεύγουν τη σύλληψη. Μια άλλη τεχνική εκτροφής ονομάζεται διαχωρισμός αποθεμάτων. Στο διαχωρισμό αποθεμάτων, τα ψάρια χωρίζονται σε δύο διαφορετικές δεξαμενές τυχαία όταν η πρώτη δεξαμενή φτάσει σε χωρητικότητα. Παρόλο που αυτή η τεχνική βοηθά στην αποφυγή της μεταφοράς ψαριών με καθυστέρηση, το στρες που προκαλείται από τη μεταφορά των ψαριών μπορεί να είναι επιζήμιο για τη συνολική τους ανάπτυξη. Η τελευταία κοινή τεχνική είναι ένα σύστημα με πολλαπλές μονάδες εκτροφής. Σε αυτό το σύστημα, οι πληθυσμοί ξεκινούν από διαφορετικές ηλικίες και μεταφέρονται σε μεγαλύτερες δεξαμενές όταν τα ψάρια είναι αρκετά μεγάλα.

Απομάκρυνση στερεών: απομάκρυνση μεγαλύτερων οργανικών αποβλήτων

Ο τύπος του συστήματος απομάκρυνσης στερεών εξαρτάται από το πόσα οργανικά απόβλητα παράγονται στο σύστημα (γνωστός και ως πόσα ψάρια εκτρέφονται έως πόσα φυτά καλλιεργούνται). Εάν υπάρχουν περισσότερα απόβλητα ψαριών από αυτά που μπορούν να διατηρηθούν από τον αριθμό των φυτών στο σύστημα, τότε είναι απαραίτητη μια στερεά συσκευή απομάκρυνσης, όπως ένα τύμπανο μικροπαραθύρων.

Αυτά τα ενδιάμεσα φίλτρα βοηθούν στη συλλογή του στερεού και «διευκολύνουν τη μετατροπή της αμμωνίας και άλλων απορριμμάτων πριν από την παράδοση σε υδροπονικά λαχανικά». [10] Αυτό ισχύει στα συστήματα εμπορικής κλίμακας και έχουν χρησιμοποιηθεί διευκρινιστές (Εικ. 2). Το σύστημα διαύγασης συλλέγει στερεά στο κάτω μέρος του κώνου. Απαιτεί τα ψάρια να βρίσκονται στη δεξαμενή για να τρέφονται με απόβλητα που μπορεί να βρίσκονται κοντά στην κορυφή και να διατηρούν τους σωλήνες καθαρούς. Το δίχτυ τοποθετείται επίσης μετά τον διαυγαστήρα για να συλλαμβάνει τα υπερβολικά οργανικά απόβλητα που έχουν διαφύγει από τον διαυγαστήρα. Αυτό το δίχτυ πρέπει να καθαρίζεται μία με δύο φορές την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε αυτά τα δίχτυα γιατί η συσσώρευση οργανικού υλικού μπορεί να οδηγήσει σε αναερόβιες συνθήκες που μπορεί να σκοτώσουν τα ψάρια. [5] Απαιτούνται ορισμένες παράμετροι ποιότητας του νερού για την εκτροφή ψαριών και φυτών, όπως σταθερό pH, συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου, διοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, χλώριο, νιτρώδη και νιτρικά. [10] Η λάσπη που συλλέγεται από τα δίχτυα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση άλλων καλλιεργειών ή σε αστικές περιοχές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων για τον καθαρισμό του νερού. [5] Σε μικρότερης κλίμακας σύστημα η απομάκρυνση των απορριμμάτων μπορεί να είναι περιττή (όπου υπάρχουν μικρές ποσότητες ψαριών σε σχέση με την περιοχή καλλιέργειας των φυτών). [5] Σε αυτά τα συστήματα, υπάρχει συνήθως μια άμεση ροή νερού από τη δεξαμενή εκτροφής ψαριών προς «υδροπονικές κλίνες λαχανικών που καλλιεργούνται με χαλίκι». [10]

Σχήμα 2:Α) Ένας διαυγαστής λειτουργεί με το νερό που εισέρχεται πρώτα στο Β) κεντρικό διάφραγμα και μετά κινείται για να φύγει είτε μέσω Γ) του διαφράγματος εκκένωσης είτε στην έξοδο Δ) για να φιλτράρει τις δεξαμενές ή έξω μέσω του Ε) αποχέτευσης λάσπης. [5]

Βιοδιήθηση: αξιοποίηση βακτηρίων

Ένα ζωτικό μέρος του συστήματος aquaponics είναι η απομάκρυνση της αμμωνίας που εκκρίνεται ως μεταβολικό απόβλητο από τα βράγχια των ψαριών. [5] Εάν υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας τότε το ψάρι θα πεθάνει. [5] Αυτό αποτρέπεται μέσω της νιτροποίησης της αμμωνίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η αμμωνία οξειδώνεται σε νιτρώδες και στη συνέχεια σε νιτρικό. Η Aquaponics εκμεταλλεύεται αυτά τα φυσικά νιτροποιητικά βακτήρια, το Nitrosomonas και το Nitrobacter, που μεσολαβούν σε αυτή τη διαδικασία. [5]

Σχήμα 3: Διάγραμμα του φυσικού κύκλου που υφίσταται το άζωτο στη φύση. Το διάγραμμα δείχνει συγκεκριμένα το σημείο όπου τα νιτροποιητικά βακτήρια, Nitrosomonas και Nitrobacter, είναι βασικοί παράγοντες στη μετατροπή των τοξικών νιτρωδών σε σχετικά μη τοξικά νιτρικά. [12]

Αυτά τα φυσικά νιτροποιητικά βακτήρια επιθυμούν να αναπτύσσονται σε βιοφίλμ κατά μήκος διαφορετικών επιφανειών. Για να μεγιστοποιηθεί η βακτηριακή ανάπτυξη, τα βιοφίλτρα στην aquaponics κατασκευάζονται συνήθως από άμμο, περλίτη ή χαλίκι. [5] [10]

Εικ. 4: Ένα απλό διάγραμμα της εγκατάστασης ενός συστήματος aquaponics

Σύστημα υδροπονίας: όπου αναπτύσσονται τα φυτά

Αυτά τα διαφορετικά βιοφίλτρα είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζονται όταν γίνεται διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων συστημάτων υδροπονίας. Σε μικρότερες εγκαταστάσεις, το χαλίκι χρησιμοποιείται λόγω του οφέλους ασβεστίου για τα φυτά. [5] Αυτός ο τύπος συστήματος χρειάζεται συνεχή άμπωτη και ροή νερού. Τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος περιλαμβάνουν την απόφραξη από τις ρίζες που περισσεύουν, την ανάπτυξη μικροβίων και την έλλειψη πλήρους κυκλοφορίας του νερού (η έλλειψη ροής οδηγεί σε αναερόβιες ζώνες και κακή φυτική παραγωγή). [5] Η έλλειψη ροής θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κακή ποιότητα νερού και θάνατο ψαριών. [10] Εάν το σύστημα aquaponics είναι μεγαλύτερο και η σταθερή ροή νερού δεν αποτελεί επιλογή, ένα σύστημα άμμου είναι μια καλή επιλογή. [5] Συνιστώνται μεγαλύτεροι κόκκοι άμμου για την αποφυγή απόφραξης των σωλήνων. Εάν ούτε η άμμος ούτε το χαλίκι αποτελούν επιλογή, ο περλίτης είναι μια άλλη υπέροχη επιλογή. [5] Τα συστήματα με βάση τον περλίτη είναι καλά εάν αναπτύσσονται μικρά ριζωμένα φυτά και ο καλλιεργητής είναι πρόθυμος να αφαιρέσει όλα τα στερεά προτού εισέλθουν στο τμήμα υδροπονίας. Εάν αυτό δεν γίνει, θα σχηματιστούν αναερόβιες μερίδες. [5]

Δεξαμενή: συλλογή καθαρού νερού

Το κάρτερ είναι το μόνο μέρος όπου αντλείται νερό στο σύστημα. Αυτό είναι ένα καλό μέρος για να προσθέσετε νερό εάν το σύστημα έχει χάσει. [5]

Επιστημονική θεωρία: πώς λειτουργεί ένα σύστημα aquaponics

Το Aquaponics είναι ένα κυκλοφορικό σύστημα που εκμεταλλεύεται τις φυσικές βιολογικές διεργασίες. Παρακάτω, κάθε μέρος του συστήματος (φυτά, ψάρια, νερό και βακτήρια) εξηγείται:

Φυτά: τι χρειάζονται και πώς αναπτύσσονται καλύτερα;

Πρώτον, είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τα φυτά που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο σύστημα aquaponics. Αυτό το σύστημα υποστηρίζει καλύτερα τα φυτά που έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως το κάρδαμο, ο βασιλικός, το σχοινόπρασο, το σπανάκι, τα βότανα και το μαρούλι. [10] Ωστόσο, έχουν καλλιεργηθεί και ντομάτες και αγγούρια. [13] Εάν δημιουργηθούν αναερόβιες συνθήκες λόγω κακής ροής νερού, τότε αυτές οι ζώνες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε έλλειψη ανάπτυξης των φυτών. [5]

Ένα παράδειγμα φυτών τομάτας σε σύστημα γεμάτο μέσα. Προσωπική φωτογραφία συγγραφέα.

Ρίζες Καλλιέργειες

Παρά την ανάπτυξη σε βραχώδες περιβάλλον, όπως βότσαλα πηλού ή χαλίκι, οι ριζικές καλλιέργειες λέγεται ότι τα πηγαίνουν αρκετά καλά σε ένα σύστημα aquaponics. Ένας σύντομος κατάλογος φυτών που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν με aquaponics θα αποτελείται από μαρούλι, σχοινόπρασο, κάρδαμο, βασιλικό, λάχανο, ντομάτες, σκουός και πεπόνια. Στην αρχή της ανάπτυξης της ακουαπονικής, θεωρήθηκε ότι μόνο φυλλώδεις καλλιέργειες μπορούσαν να καλλιεργηθούν. Τώρα, πάνω από 60 διαφορετικά είδη τροφίμων έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία, όπως δοκιμάστηκε από το Κέντρο Διαφοροποίησης Καλλιεργειών στην Αλμπέρτα του Καναδά. [14]

Επεμβατικές Ρίζες

Δεν είναι σκόπιμο να φυτέψετε ένα είδος με ρίζες που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως η μέντα. Ένα επιθετικό ριζικό σύστημα θα αναπτυχθεί στις σωληνώσεις και θα ξεπεράσει το σύστημα. [4]

Το σύστημα γεμάτο πολυμέσα

Επειδή τα συστήματα γεμάτα μέσα είναι πιο κοινά για την παραγωγή τροφίμων στο σπίτι, αυτή η ενότητα θα αναλυθεί, καθώς αφορά τη μέθοδο γεμάτη με μέσα. Πολλά στοιχεία αυτής της μεθόδου χρησιμοποιούνται επίσης σε συστήματα σχεδίων και NFT. Τα βασικά κομμάτια μιας λειτουργίας γεμάτη με μέσα είναι τα κρεβάτια καλλιέργειας, οι δεξαμενές ψαριών και ένας καθαριστής. Φυσικά, χρειάζονται επίσης μεμονωμένες αντλίες, μηχανισμοί αερισμού, θερμοσίφωνας/ψύκτη νερού, εφεδρικά συστήματα ισχύος και μια ποικιλία υδραυλικών εγκαταστάσεων με χρήση σωληνώσεων PVC.

Μέσο ανάπτυξης

Ένα τυπικό χαλίκι 1/4 ίντσας (0,66 cm), περλίτης ή υδρότονος, ένας τύπος πηλού βότσαλου που χρησιμοποιείται συνήθως στην υδροπονία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλιεργητικά μέσα. Το αμμοχάλικο είναι ελαφρώς λιγότερο ακριβό, αλλά το υδρότονο επιτρέπει την ευκολότερη φύτευση σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της ομοιομορφίας του.

Ενταση ΗΧΟΥ

Ένα ψάρι χρειάζεται περίπου 10 λίτρα, ή 2,5 γαλόνια χώρου για τον εαυτό του. Έτσι, εάν έχετε μια δεξαμενή ψαριών 50 γαλονιών, μπορείτε να έχετε 20 ψάρια. Ωστόσο, όσο περισσότερο νερό έχετε, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του συστήματος. Το ελάχιστο συνιστώμενο μέγεθος δεξαμενής είναι 250 γαλόνια ή 1000 λίτρα. Ο όγκος της κλίνης ανάπτυξης πρέπει να είναι ίδιος με τον όγκο της δεξαμενής ψαριών. [4] Μικρότερα συστήματα έχουν κατασκευαστεί με διάφορους βαθμούς επιτυχίας.

Σύστημα έκπλυσης/γεμίσματος

Όταν χρησιμοποιείτε ένα κρεβάτι ανάπτυξης, τα μέσα πρέπει να πλημμυρίζονται και να αποστραγγίζονται περιοδικά. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Η σωστή ροή είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή οξυγόνου στις ρίζες και στην αποικία βακτηρίων. [4] Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να μετακινήσετε το νερό από τα κρεβάτια ανάπτυξης πίσω στη δεξαμενή ψαριών. Αυτά περιλαμβάνουν ένα κουδούνι, μια υπερχείλιση, μια βαλβίδα τουαλέτας ή απλώς μια αντλία που έχει ρυθμιστεί σε ένα χρονόμετρο. Οποιοσδήποτε αριθμός τρόπων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή κατάλληλων ποσοτήτων νερού, θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο νερό σε ένα σύστημα γεμάτο μέσα. Το κλειδί είναι να υπάρχει ρυθμός ροής που θα ανακυκλώνει το νερό μέσω του συστήματος και δεν θα επιτρέπει τη συσσώρευση τοξικών επιπέδων αμμωνίας και νιτρωδών.

Φυτικά θρεπτικά συστατικά

Ανάλογα με το σύστημά σας, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά στο νερό. Σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βόριο. Αυτά μπορούν να προστεθούν σε χηλική μορφή στο νερό κάθε τρεις εβδομάδες περίπου. Η συμπλήρωση της aquaponics με βερνικοκαλλιέργεια , όπως περιγράφεται παραπάνω , μπορεί να παρακάμψει αυτήν την ανάγκη.

Η Friendly Aquaponics έχει δημιουργήσει έναν οδηγό για τον εντοπισμό των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά των φυτών

Ψάρια: απαιτήσεις για την καλύτερη παραγωγή ψαριών

Ορισμένα ψάρια είναι καλύτερα επειδή είναι πιο ανεκτικά στις αλλαγές. Η τιλάπια είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψάρι στο σύστημα. [10] [5] Τα ψάρια που έχουν συμπεριληφθεί στο σύστημα περιλαμβάνουν "τιλάπια, πέστροφα, πέρκα, αρκτικό κάρβουνο και λαβράκι… η τιλάπια είναι ανεκτική σε διακυμάνσεις των συνθηκών του νερού όπως το pH, το οξυγόνο θερμοκρασίας και τα διαλυμένα στερεά". [10] Αυτές οι διαφορετικές συνθήκες που αναφέρθηκαν προηγουμένως (αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά, pH, διαλυμένο οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα) είναι σημαντικό να παρακολουθούνται για να διασφαλιστεί ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των ψαριών. [10] Αυτές οι συνθήκες μπορούν να μετρηθούν άμεσα ή έμμεσα μέσω της «πυκνότητας εκτροφής ψαριών, του ρυθμού ανάπτυξης των ψαριών, του ρυθμού τροφοδοσίας και του όγκου». [10]

Το ψάρι ως τροφή

Ανάλογα με το κλίμα στο οποίο ζείτε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ψάρια που είναι εγγενή στην περιοχή σας. Αυτό επιτρέπει την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για τη θέρμανση ή την ψύξη των δεξαμενών ψαριών. Συνιστάται επίσης να επιλέξετε μια ανθεκτική φυλή ψαριών που μπορεί να επιβιώσει από τις διακυμάνσεις της ποιότητας του νερού ή της θερμοκρασίας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα ψάρια τρώνε τους συντρόφους τους όταν μεγαλώσουν και πρέπει να ταξινομηθούν σε ξεχωριστές δεξαμενές. [4]

Σίτιση

Η τροφή για τα ψάρια είναι η πρωταρχική εισροή σε ένα υδροπονικό σύστημα, επομένως η επιλογή τροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα. [14]

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την παροχή τροφής στα ψάρια σας. Τα περισσότερα συστήματα θα μπορούσαν επωφελώς να συνδυάσουν πολλά από αυτά -

 • Τροφή ψαριών pellet . Το τάισμα των ψαριών σας μπορεί να γίνει με τροφή pellet υψηλής ποιότητας από ψάρι και σόγια. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος και καλά δοκιμασμένος τρόπος τροφοδοσίας ψαριών σε συστήματα aquaponic, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι απαιτεί σταθερή εξωτερική είσοδο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του συστήματος. Οι ακόλουθες επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φέρουν το σύστημα σε μια πιο κοντινή προσέγγιση ενός συστήματος πλήρως κλειστού βρόχου
 • Φύκια . Τα φύκια θα αναπτυχθούν ενδημικά σε σχεδόν οποιοδήποτε υγρό νερό και θα παρέχουν λίγη τροφή στα ψάρια. Τοποθετώντας ένα πλαστικό πλέγμα (σαν ένα άδειο κλουβί φρούτων) στη δεξαμενή ψαριών σας παρέχει μια επιφάνεια για να αναπτυχθούν τα φύκια. Δυστυχώς, ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, είναι δύσκολο να καλυφθούν πλήρως οι τροφικές ανάγκες των ψαριών μόνο με φύκια.
 • Η τροφή των ψαριών μπορεί να παραχθεί στα κρεβάτια ανάπτυξης, εάν η επιλεγμένη φυλή ψαριών τρώει φυλλώδη χόρτα.
 • Το Duckweed είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί στην επιφάνεια μιας βοηθητικής δεξαμενής, στη συνέχεια να συγκομιστεί και να καταψυχθεί ανάλογα με τις ανάγκες. [4] Το Duckweed αναπτύσσεται γρήγορα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά για τα ψάρια, και υπάρχει ένα είδος του που ταιριάζει στα περισσότερα κλίματα. Επίσης, το duckweed απορροφά την αμμωνία, ένα υποπροϊόν του ψαριού, παρέχοντας μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που μπορεί να ταΐσει ορισμένους τύπους ψαριών. [15]
 • Σκουλήκια . Μερικοί άνθρωποι εξασκούν τη βερνικοκαλλιέργεια παράλληλα με την ακουαπονική. Αυτό επιτρέπει στα μη βρώσιμα μέρη των καλλιεργειών (ή άλλα οργανικά απόβλητα που έχετε γύρω σας, όπως μοσχεύματα χόρτου ή οτιδήποτε άλλο) να ταΐζονται σε σκουλήκια. Τα σκουλήκια μπορούν στη συνέχεια να ταΐσουν τα ψάρια. Το κομπόστ που παράγεται στο σκουλήκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια φυτών εκτός του συστήματος aquaponic ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού κομποστοποίησης που μπορεί να προστεθεί στο υδροπονικό στοιχείο του συστήματος. Αυτό διαφοροποιεί τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν τα φυτά, ιδιαίτερα παρέχοντας βόριο που διαφορετικά μπορεί να λείπει.

Φυτώριο

Παρόλο που μπορούν να αγοραστούν δακτυλίδια, δεν χρειάζεται να είναι η μόνη πηγή για να γεμίσουν τις δεξαμενές ψαριών. Για να συνεχίσουμε με την ιδέα ενός συστήματος κλειστού βρόχου, μπορεί να δημιουργηθεί μια δεξαμενή φυτωρίου και να διευκολυνθεί το ζευγάρωμα έτσι ώστε ο πληθυσμός των ψαριών να συντηρείται. Είναι σημαντικό να μεταφέρετε τα μικρά σε ξεχωριστή δεξαμενή σε ορισμένες περιπτώσεις γιατί θα τα φάνε οι ενήλικες. [4]

Νερό

Σε ένα σύστημα aquaponics, η ποιότητα του νερού συσχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των φυτών. Τα φυτά χρειάζονται ορισμένα μέταλλα για να ευδοκιμήσουν και αυτά τα μέταλλα παρέχονται από τα απόβλητα ψαριών. Σε μια κατάσταση μη υδροπονικής καλλιέργειας, τα ορυκτά προέρχονται από το έδαφος. Σε ένα κλειστό υδροηλεκτρικό σύστημα, όπως η υδροπονία, τα ορυκτά που εισέρχονται στο σύστημα ρυθμίζονται σε μεγάλο βαθμό. Όταν καλλιεργείτε φυτά στο έδαφος, κινδυνεύετε να πάρουν τα φυτά τοξικά μέταλλα [16] και στη συνέχεια να καταναλώσουν αυτά στο τελικό προϊόν σας. Επομένως, το aquaponics είναι μια πιο καθαρή μορφή βιολογικής γεωργίας, παρέχοντας υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης, με αποτέλεσμα ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας.

Διαυγαστές, Μεταλλοποίηση, Απαέρωση και Βιοδιήθηση

Η μεσαία κάννη σε αυτό το σύστημα, η οποία έχει θαφτεί στο έδαφος, λειτουργεί ως διαυγαστής. Πίσω του υψώνονται τα κρεβάτια ανάπτυξης και η δεξαμενή ψαριών είναι θαμμένη στο μπροστινό μέρος. Προσωπική φωτογραφία συγγραφέα.

Η διατήρηση της ποιότητας του νερού είναι κρίσιμη για όλα τα μέρη του συστήματος. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι αυτός είναι η ισορροπία του pH, επειδή διαφορετικά μέρη του συστήματος ευδοκιμούν σε ένα συγκεκριμένο pH. Επομένως, πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί. Στα ψάρια αρέσει γενικά το pH 7,5-8, ενώ τα φυτά τα καταφέρνουν καλύτερα στο 6,0-6,5 και η αποικία βακτηρίων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στο 7,0-8,0. Η συναίνεση για ένα συνολικό pH είναι 7,0 ώστε το σύστημα να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. [14]

Η επίτευξη αποδεκτών επιπέδων ποιότητας νερού απαιτεί διαφορετικά εξαρτήματα ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης aquaponic που έχει εγκατασταθεί. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: σχεδία, Τεχνική με θρεπτικά φιλμ (NFT) και κρεβάτια γεμάτα μέσα. Τα συστήματα σχεδίων, που ονομάζονται επίσης float, deep channel και deep flow, αναπτύσσουν τα φυτά σε πλωτές σανίδες από φελιζόλ σε μια δεξαμενή ξεχωριστή από τη δεξαμενή ψαριών. Το NFT αναπτύσσει φυτά σε μακριά, στενά κανάλια με ένα λεπτό φιλμ νερού που ρέει μέσα από αυτά για να φέρει θρεπτικά συστατικά στις ρίζες των φυτών. Τα κρεβάτια γεμάτα με μέσα είναι απλά δοχεία γεμάτα με ένα καλλιεργητικό μέσο, ​​όπως χαλίκι, περλίτη ή υδρότονα, στο οποίο συγκρατούνται οι ρίζες των φυτών και μετά περνούν από μια σειρά πλημμύρας και αποστράγγισης για να φέρουν θρεπτικά συστατικά στις ρίζες. [14] Οι δύο πρώτες μέθοδοι είναι πιο κοινές σε επιχειρήσεις εμπορικού μεγέθους, ενώ η τελευταία μέθοδος χρησιμοποιείται πιο συχνά σε επιχειρήσεις στην αυλή, παράγοντας τροφή σε μικρή κλίμακα για τη διατροφή περίπου μιας οικογένειας.

Ένας διαυγαστής χρησιμοποιείται για την αφαίρεση στερεών από τη στήλη νερού. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οι κωνικοί διαυγαστές και οι λεκάνες καθίζησης διευκολύνουν την καθίζηση των στερεών έξω από τη στήλη του νερού. βασίζονται στην έννοια του υψηλού ειδικού βάρους, σε σύγκριση με το νερό μέσα στο οποίο βρίσκονται . . Ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε τα στερεά είναι ένα φίλτρο τυμπάνου micro screen που αφαιρεί την οργανική ύλη σε μια διαδικασία αντίστροφης πλύσης. Η αφαίρεση στερεών είναι απαραίτητη μόνο στα συστήματα σχεδίασης και NFT, επειδή σε ένα στρώμα γεμάτο με μέσα, τα στερεά παγιδεύονται στα μέσα, όπου στη συνέχεια μπορούν να βιοαποικοδομηθούν χωρίς να παρεμβαίνουν στη λειτουργία άλλων εξαρτημάτων του συστήματος. [14] Περιστασιακά, η ύπαρξη ενός διαυγαστήρα σε ένα σύστημα γεμάτο μέσα ενημέρωσης είναι χρήσιμη όταν υπάρχουν πολλά στερεά απόβλητα.

Τώρα, ίσως αναρωτιέστε πώς λειτουργεί το σύστημα εάν αφαιρεθούν τα στερεά, που είναι ουσιαστικά το λίπασμα του συστήματος. Πριν από τον διαυγαστήρα, τα συστήματα σχεδίασης και NFT χρειάζονται μια δεξαμενή ανοργανοποίησης που είναι γεμάτη με κάποιου τύπου πορώδη μέσα. Σε αυτήν την περιοχή, τα ετερότροφα βακτήρια μετατρέπουν τα απόβλητα σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται εύκολα από τα φυτά. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί επίσης αέρια όπως υδρόθειο, μεθάνιο και άζωτο. Επομένως, χρειάζεται μια δεξαμενή απαέρωσης για να βοηθήσει στην απελευθέρωση τους στον αέρα. [14] Και πάλι, αυτό δεν χρειάζεται σε ένα στρώμα γεμάτο μέσα, επειδή τα στερεά παραμένουν στο σύστημα παγιδευμένα στα μέσα.

Η βιοδιήθηση παρέχει ένα μέρος για να ζήσει η αποικία βακτηρίων. Δεν είναι απαραίτητο σε συστήματα γεμάτα σχεδία και μέσα, επειδή υπάρχει αρκετή επιφάνεια για να αποικίσουν τα βακτήρια σε υγιές επίπεδο. Ωστόσο, σε ένα σύστημα NFT, πρέπει να παρέχεται επιπλέον χώρος αποικισμού για να σταθεροποιηθεί μια υγιής αποικία. Αυτή η επέκταση ονομάζεται βιοφίλτρο. [14]

Εξαερισμός

Ο σωστός αερισμός του νερού είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των ψαριών. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, τα ψάρια μπορούν να πεθάνουν μέσα σε 45 λεπτά. [4] Ακόμα κι αν ο θάνατος δεν είναι άμεσος, η βλάβη στα βράγχια μπορεί να είναι μόνιμη και σιγά σιγά, ο πληθυσμός των ψαριών θα μειωθεί. Αυτό ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να έχετε ένα εφεδρικό σύστημα ισχύος. Οι αεριστήρες νερού μπορούν να αγοραστούν σε κατάστημα ειδών ενυδρείου, αλλά πρέπει να τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό. Έτσι, εάν υπάρξει ηλεκτρική βλάβη, το οξυγόνο θα σταματήσει να παρέχεται στο νερό και θα προκληθεί ζημιά στον πληθυσμό των ψαριών.

Ένας αεριστήρας τύπου ενυδρείου δεν είναι ο μόνος τρόπος για να προσθέσετε οξυγόνο στη δεξαμενή ψαριών. Σε ένα σύστημα γεμάτο με μέσα, το νερό που ρέει έξω από τις κλίνες ανάπτυξης μπορεί να διευθετηθεί έτσι ώστε να πέφτει από αρκετό ύψος για να εκτοξευθεί πίσω στη δεξαμενή ψαριών, αναμειγνύοντας αέρα στο νερό. Και πάλι, εάν υπήρχε διακοπή ρεύματος, η αντλία που προκαλεί τον αερισμό θα αποτύγχανε επίσης. ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται για την παροχή επαρκούς οξυγόνου, απαιτείται ηλεκτρική υποστήριξη.

Βακτήρια: πώς βοηθούν αυτά τα βακτήρια;

Ένα ζωτικό μέρος του συστήματος aquaponics είναι η απομάκρυνση της αμμωνίας που εκκρίνεται ως μεταβολικό απόβλητο από τα βράγχια των ψαριών. [5] Εάν υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας τότε το ψάρι θα πεθάνει. [5] Αυτό αποτρέπεται μέσω της νιτροποίησης της αμμωνίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η αμμωνία οξειδώνεται σε νιτρώδες και στη συνέχεια σε νιτρικό. Η Aquaponics εκμεταλλεύεται αυτά τα φυσικά νιτροποιητικά βακτήρια, το Nitrosomonas και το Nitrobacter, που μεσολαβούν σε αυτή τη διαδικασία [5] . Βακτήρια από τις ρίζες διαφορετικών τύπων φυτών aquaponics έχουν απομονωθεί προκειμένου να προσδιοριστούν τα στελέχη των βακτηρίων που υπάρχουν και η λειτουργία τους στο σύστημα. [17] [10] [18] [5] Σε έναν τύπο ριζοπλάνου επεξεργασίας νερού της οικογένειας των καλαμιών, Phragmites communis, έγινε μια ταξινομική μελέτη που προσδιόρισε ένα στέλεχος Nitrosomonascommunis και Nitrosomas europaea (και τα δύο βακτήρια οξειδωτικού αμμωνίου) στις ρίζες. [17]

Εικ. 5: Όχι σε σχηματική κλίμακα ενός υδροπονικού συστήματος UVI. [19]

Αποικία βακτηρίων

Η αποικία βακτηρίων που κατοικεί σε ολόκληρο το σύστημα είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των νιτρωδών και της αμμωνίας σε νιτρικά, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά. Χωρίς αυτή τη μετατροπή, τα νιτρώδη και σε κάποιο βαθμό η αμμωνία θα έφταναν σε τοξικά επίπεδα και θα σκότωναν τα ψάρια και τα φυτά. [14]

Δημιουργία της Φυσικής Αποικίας

Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται φυσικά στον αέρα και το νερό, δεν χρειάζεται να προστεθούν στο σύστημα. Η συσσώρευση της φυσικής αποικίας μπορεί να διαρκέσει 20-30 ημέρες, [14] μερικές φορές έως και 8 εβδομάδες. [4] Τελικά, όπως συμβαίνει με όλα τα φυσικά συστήματα, τα εξαρτήματα θα πέσουν σε ισορροπία και θα παραμείνουν σταθερά με λίγη συντήρηση.

Ξεκινώντας το δικό σας

Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποικισμού, ένα λίπασμα ουρίας μπορεί να προστεθεί σε πολύ μικρές ποσότητες ως πηγή αμμωνίας. [4]

Συστήματα Aquaponic χωρίς ή χαμηλής ισχύος

Εάν θέλετε να κατασκευάσετε ένα σύστημα με ελάχιστες ή καθόλου απαιτήσεις ισχύος (όπως εάν προωθείτε την aquaponics σε μια αναπτυσσόμενη χώρα), τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια "Flood Valve". [20] Αυτό το σύστημα λειτουργεί μόνο με μια αντλία που αντλεί νερό από τη δεξαμενή ψαριών στη «Βαλβίδα πλημμύρας… [και] θα λειτουργεί με ρυθμούς ροής χαμηλότερους από 100 γαλόνια ανά ώρα». [20] Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για αυτό το σύστημα, αλλά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με μια "τυπική βαλβίδα τουαλέτας". [20]

Άλλα σχέδια δεν έχουν βαλβίδες αλλά, αντίθετα, δεσμεύονται για χειρωνακτική εργασία. Ένα σύστημα aquaponics κατασκευάστηκε δωρεάν στην Ταϊλάνδη και δεν απαιτεί ηλεκτρική είσοδο. [21] Απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία: μια δεξαμενή για να κρατάτε τα ψάρια (όπως μια μεγάλη πλαστική μπανιέρα), δοχείο για τα φυτά, μέσα για να ανυψώσετε τα φυτά πάνω από τη δεξαμενή ψαριών και μια συσκευή ποτίσματος. [21] Για να ξεκινήσετε αυτό το σύστημα, είναι σημαντικό να βάλετε τα ψάρια τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Επίσης, πριν ποτίσετε τα φυτά, στροβιλίστε τη δεξαμενή εκτροφής ψαριών και στη συνέχεια γεμίστε το ποτιστήρι. Σε αυτό το σύστημα, η δεξαμενή εκτροφής ψαριών θα πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά. Τέλος, είναι σημαντικό να πλημμυρίζετε τα δοχεία τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. [21]

Λειτουργία και συντήρηση

Η λειτουργία και η συντήρηση θα διαφέρουν μεταξύ όλων των διαφορετικών σχεδίων. Γενικά, τα διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και το pH πρέπει να παρακολουθούνται. [22] Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίσετε τυχόν «λάσπη» που συσσωρεύεται στους σωλήνες μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του συστήματος. [23] Στις άλλες ενότητες όπου αναφέρθηκαν διαφορετικά συστήματα, υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές συντήρησης.

Αξιολόγηση συστήματος

Πολλά μέρη στον κόσμο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χόρτα ή φρέσκο ​​ψάρι. [21] Μερικά από αυτά τα μέρη βρίσκονται στη δική μας αυλή, σε μέρη αστικών κέντρων που δεν έχουν παντοπωλεία κοντά. Η αξιολόγηση του συστήματος aquaponic πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σημασία που μπορεί να προσφέρουν σε μια κοινότητα αυτοί οι, ίσως σπάνιοι πόροι (φρέσκα ψάρια και χόρτα). [24] Η τιλάπια περιέχει λίπος, πρωτεΐνες και σίδηρο που είναι όλα σημαντικά μέρη στη διατροφή ενός ανθρώπου. [25]

Εάν προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το οικονομικό όφελος των συστημάτων, «μέχρι σήμερα, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων μικρής και μεγάλης κλίμακας». [1] Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ασφάλεια των τροφίμων θα ήταν ανησυχητική, καθώς υπάρχει "κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της Salmonella και της Escherichia coli όταν ψάρια και άλλα ζώα βρίσκονται κοντά σε προϊόντα". [1] Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα κέρδη αυξάνονται λόγω των εξής: 1) τα φυτικά θρεπτικά συστατικά παράγονται "δωρεάν" από τα ψάρια 2) τα μεγάλα βιοφίλτρα είναι συχνά περιττά 3) οι απαιτήσεις σε νερό μειώνονται 4) το συνολικό κόστος λειτουργίας του συστήματος και για την υποδομή μοιράζονται και τα δύο συστήματα. [26]

Ένας άλλος τρόπος αξιολόγησης του συστήματος είναι η ανάλυση της αποτελεσματικότητας της απομάκρυνσης των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά. Αυτό έχει γίνει από πολλούς επιστήμονες. Σε ένα τέτοιο πείραμα, οι επιστήμονες δοκίμασαν την απέκκριση και την πρόσληψη αζώτου στα υδροπονικά συστήματα εξετάζοντας την απόδοση ανάπτυξης, τις αποδόσεις μαρουλιού και τη διατήρηση θρεπτικών συστατικών. [27] Σε ένα άλλο πείραμα, το σύστημα aquaponic δημιουργήθηκε για να αναλύσει την απομάκρυνση του αζώτου από τις ντομάτες και τα αγγούρια. Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη απομάκρυνση έγινε από τις ντομάτες και το συνολικό σύστημα είχε "το 69% της απομάκρυνσης αζώτου από το συνολικό σύστημα θα μπορούσε έτσι να μετατραπεί σε βρώσιμα φρούτα". [28] Οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της παραγωγικότητας του συστήματος. Στο Graber et al. ανέλυσαν τέσσερις διαφορετικές καλλιέργειες τομάτας και βρήκαν ότι οι αποδόσεις τους ήταν υψηλότερες στην υδροπονική σε σύγκριση με τα υδροπονικά συστήματα (Εικ. 6).

Εικ. 6: Η απόδοση διαφορετικών ειδών τομάτας που καλλιεργούνται σε δύο διαφορετικά συστήματα. υδροπονία ή υδροπονία. [29]

Για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος μέσω της πρόσληψης των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, μια μελέτη διαπίστωσε ότι "η μεγαλύτερη ανάπτυξη φυτών παρατηρήθηκε στο σύστημα δεξαμενής ανακυκλοφορίας όπου ο ρυθμός τροφοδοσίας των ψαριών και οι επακόλουθες διαλυμένες θρεπτικές ουσίες ήταν υψηλότεροι. Η παραγωγή ήταν 25% μεγαλύτερη από ό,τι στα κατασκευασμένα έλη και η πρόσληψη αζώτου ήταν διπλάσια από αυτή των φυσικών ελών. Η προκαταρκτική οικονομική ανάλυση έδειξε ότι η φυτική παραγωγή μπορεί να δημιουργήσει συμπληρωματικό εισόδημα καθώς τα φυτά έχουν σχετικά υψηλή αξία». [23]

Επιπτώσεις

Διαφορετικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει συστήματα aquaponic σε μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου για να παρέχουν φρέσκα φυτά και ψάρια σε κοινότητες που δεν αντιπροσωπεύονται. Ένας τέτοιος οργανισμός, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, κατασκεύασε ένα σύστημα υδροπονίας με δύο δεξαμενές εκτροφής ψαριών των 700 γαλονιών, εφοδιασμένες με τιλάπια και χρησιμοποίησε τα λύματα που παρήχθησαν για την καλλιέργεια φρέσκων φυτών. [30]

Στις αστικές κοινότητες, το aquaponics έχει χρησιμοποιηθεί για την παροχή φθηνών φρέσκων προϊόντων σε άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα έχουν αποκομίσει κέρδη από τα αστικά συστήματα aquaponic. [31] Επί του παρόντος, το Πανεπιστήμιο του Άμχερστ Μασαχουσέτης εργάζεται σε ένα έργο ενυδρειοπονικής στην Ουγκάντα ​​το οποίο θα παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη για τους κατοίκους της κοινότητας. [32] Δείτε βίντεο στη διεύθυνση https://www.cns.umass.edu/about/news/2012/danylchuk-holingsworth-develop-aquaponics-for-developing-countries . Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης εργάζεται επίσης σε ένα έργο στο Βιετνάμ που παρέχει τιλάπια και ρύζι σε μια τοπική επαρχία που ονομάζεται Hoa Binh. [33]

Διάδοση

Γεγονότα και πληροφορίες σχετικά με την aquaponics μπορούν να βρεθούν σε όλο το διαδίκτυο (όπως εδώ: http://theaquaponicsource.com/learn-about-aquaponics/ ) όπου ένα άτομο μπορεί να μάθει για την επιστήμη πίσω από το σύστημα, πώς να ρυθμίσετε το δικό σας σύστημα aquaponics και μιλήστε (μέσω ιστολογίων) με άλλα άτομα που έχουν ήδη πειραματιστεί με το δικό τους set up aquaponics. Από τον ανανεωμένο ενθουσιασμό της aquaponics, οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να επωφελούνται από το σύστημα aquaponics. Στις ΗΠΑ, το North Carolina State University και το University of the Virgin Islands υπήρξαν μεγάλοι παίκτες στην πρόοδο της τεχνολογίας. [5] Χώρες στη Νότια Αμερική, πολλές από τις οποίες υποφέρουν από ακραία έλλειψη νερού, είναι οι πρωταρχικοί υποψήφιοι για αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα υδατοκαλλιέργειας και κηπουρικής λόγω της αποτελεσματικής χρήσης του νερού (Bishop, 2009). Η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Μπαγκλαντές, καθώς και πολλές άλλες χώρες της Ασίας έχουν προχωρήσει στην υδροπονία λόγω των δυνατοτήτων φθηνής παραγωγής βιολογικών τροφίμων σε συμπυκνωμένο χώρο. Στην Αυστραλία, οι επιστήμονες πειραματίζονται με διαφορετικά είδη ψαριών για εκτροφή λόγω της απαγόρευσης του Tilapia (το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψάρι στο σύστημα). [10] Εύκολα συντηρούμενες, φθηνές και αποτελεσματικές εγκαταστάσεις aquaponic έχουν κατασκευαστεί στην Αφρική. [20] Η ακουαπονική είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε ήπειρο του πλανήτη. [10] [21] [20] [5] [34] Οι περισσότερες λειτουργίες εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: ερευνητικές, εκπαιδευτικές, μη κερδοσκοπικές, εμπορικές ή ιδιωτικές χομπίστες (τα περισσότερα συστήματα είναι μικρής κλίμακας). [1]

Προκλήσεις με τη διάδοση

Ένας από τους κύριους περιορισμούς αυτού του συστήματος είναι ότι μπορεί να έχει αρκετά μεγάλο κόστος εκκίνησης, απαιτεί μεγάλη έκταση γης για συστήματα εμπορικής κλίμακας και γενικά υπάρχει "έλλειψη μοντέλων μεγάλης κλίμακας και εκπαιδευμένου προσωπικού". [1]

Επανασχεδιασμός

Η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παρέχονται από τα ψάρια δεν μπορεί να μετατραπεί αρκετά γρήγορα σε ορισμένες περιπτώσεις από τα νιτροποιητικά βακτήρια από νιτρικό σε άζωτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά (Tyson et al., 2007). Είναι γνωστό ότι το pH αλλάζει τον ρυθμό νιτροποίησης, αλλά η ισορροπία μεταξύ του pH «καλού» για τα βακτήρια, τα ψάρια και τα φυτά είναι δύσκολη στο σημερινό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι το καθένα έχει διαφορετικό ιδανικό pH. [35] [36]

Συστήματα οικιακής κατασκευής

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα σύστημα aquaponics στο σπίτι. Μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό έργο, ειδικά αν χρησιμοποιείται για να διδάξει στα παιδιά τις επιστήμες της ζωής. Η επένδυση σε ένα οικιακό σύστημα για σκοπούς παραγωγής τροφίμων είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε ένα υδροπονικό σύστημα επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές στο σύστημα. Η ποιότητα του νερού είναι η νούμερο ένα ανησυχία στην aquaponics και μπορεί να υποστεί σημαντικές αλλαγές εάν μόνο ένα κομμάτι του συστήματος είναι εκτός ισορροπίας ή δυσλειτουργία. Επομένως, είναι σημαντικό με αυτήν την επένδυση, όπως και κάθε άλλη, να κατανοήσετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι πριν ξεκινήσετε ένα έργο. Παρακάτω περιγράφονται μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε και τρόποι για να βοηθήσετε στο σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού συστήματος. Αλλά αυτό, όπως κάθε έγγραφο, είναι ελλιπές. Εάν αποφασίσετε να δημιουργήσετε το δικό σας σύστημα, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσετε νέα προβλήματα. Ωστόσο, μην αποθαρρύνεστε, οι λύσεις υπάρχουν και αν συνεχίσετε να διαβάζετε και συνεχίζετε να εργάζεστε, οι απαντήσεις για την προσιτή παραγωγή τροφίμων είναι εκεί έξω.

Για να δημιουργήσετε ένα σύστημα aquaponics θα χρειαστείτε μερικά αντικείμενα. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κιτ από οργανισμούς όπως το www.backyardaquaponics.com. [37] Το σύστημα μπορεί επίσης να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας δικά σας υλικά. Τα βασικά εξαρτήματα είναι μια δεξαμενή ψαριών ή μια παλιά μπανιέρα, μια υποβρύχια αντλία, σωλήνας PVC για τη μεταφορά του νερού από την αντλία στον θάλαμο βακτηρίων, μια αντλία αέρα και πέτρες αέρα. [38] Τα συστήματα μικρής κλίμακας κάνουν σπουδαία έργα στην τάξη, επίσης. Οι μαθητές μπορούν να μάθουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες στο παιχνίδι. [39] Άλλες εκπαιδευτικές πτυχές περιλαμβάνουν τους φυσικούς κύκλους, τη νιτροποίηση , τη βιολογία, την ανατομία των ψαριών, τη διατροφή, τη γεωργία, τα μαθηματικά και τις επιχειρήσεις. Τα σχολεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες χρησιμοποιούν ενυδρειοπονική για εκπαιδευτικές εμπειρίες από δημοτικό έως κολέγιο. [14]

Barrelponics

Το Εγχειρίδιο Barrelponics . Το Barrelponics είναι aquaponics σε βαρέλι. Μικρό, αλλά επεκτάσιμο. Εάν θέλετε μια πλήρη περιγραφή του τρόπου κατασκευής ενός συστήματος barrelponics, pdf [1] που προσφέρεται από τον Hughey. [40]

Αυτό είναι ένα παράδειγμα συστήματος στο Sierra Nevada College. Απολαμβάνω!

mqdefault.jpgYouTube_icon.svg
Σύστημα Aquaponics College Sierra Nevada

Συντριβάνι αγροκτήματος

Το Farm Fountain συνδυάζει την aquaponics και τη γλυπτική. Εφαρμόζει την aquaponics ως μέθοδο κάθετης καλλιέργειας για εξοικονόμηση χώρου. Πώς να φτιάξετε το δικό σας

Τελικές συμβουλές

Όταν σχεδιάζετε ένα νέο σύστημα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ποιότητα του νερού θα είναι κυριολεκτικά το αίμα της ζωής του συστήματος. Χωρίς τον κατάλληλο ρυθμό ροής και τη μεταφορά του νερού, το σύστημα θα λειτουργήσει ανεπαρκώς. Στο βίντεο οδηγιών του Aquaponics Made Easy, ο Murry Hallam επισημαίνει ότι στα μικρά συστήματα aquaponics είναι καλύτερο να μην έχετε ένα σύστημα μικρότερο από 1000L (265 γαλόνια). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάτω από αυτό η ποσότητα νερού στο σύστημα είναι λιγότερο σταθερή, με λιγότερο νερό να λειτουργεί ως ρυθμιστικό διάλυμα όταν οι θερμοκρασίες ποικίλλουν ή όταν υπάρχει απότομη αύξηση στα απόβλητα ψαριών.

Η μετακίνηση αυτής της ποσότητας νερού μπορεί επίσης να καταναλώσει πολλή ενέργεια και έτσι στο σχεδιασμό ενός οικιακού συστήματος, εστιάστε σε τρόπους χρήσης της βαρύτητας για την προώθηση της μεταφοράς νερού από το ένα μέρος του συστήματος στο άλλο. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό στη φάση του σχεδιασμού είναι να σχεδιάσετε διαγράμματα που δείχνουν ακριβώς πού θα είναι η στάθμη του νερού σε κάθε δεξαμενή. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε σε ποιο σημείο του συστήματος να παραγγείλετε πράγματα και στο τέλος του διαγράμματος πόση κατακόρυφη ανύψωση θα χρειαστεί να επιτύχετε για να μετακινήσετε το νερό μέσα από το σύστημα.

Σχετικά έργα

Περαιτέρω ανάγνωση

βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Μετάβαση σε:1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Klinger, D. και R. Naylor. "Αναζήτηση λύσεων στην υδατοκαλλιέργεια: Χαράσσοντας μια βιώσιμη πορεία." [Στα Αγγλικά]. Annual Review of Environment and Resources, Vol 37 37 (2012): 247-+.
 2. Linky, EJ, Janes, H. and Cavazzoni, J. (2005), Προσιτές τεχνολογίες για τη χρήση του μεθανίου σε περιβάλλον χωματερής: Ένα παράδειγμα ολοκληρωμένης τεχνολογικής συστοιχίας και εξελισσόμενων θεσμικών δικτύων. Φόρουμ Φυσικών Πόρων, 29: 25–36. doi: 10.1111/j.1477-8947.2005.00110.x
 3. Marinho-Soriano, E., SO Nunes, MAA Carneiro και DC Pereira. "Απομάκρυνση θρεπτικών ουσιών από λύματα υδατοκαλλιέργειας με χρήση των μακροφυκών Gracilaria Birdiae." [Στα Αγγλικά]. Βιομάζας & Βιοενέργειας 33, αρ. 2 (Φεβ 2009): 327-31
 4. Μετάβαση σε:4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 4.7 4.8 4.9 Murray Hallam's Aquaponics Made Easy, Flashtoonz Films, 2009
 5. Jump up to: 5.00 5.01 5.02 5.03 5.04 5.05 5.06 5.07 5.08 5.09 5.10 5.11 5.12 5.13 5.14 5.15 5.16 5.17 5.18 5.19 5.20 5.21 5.22 5.23 5.24 Rakocy, J. 2006. "Aquaponics--Integration of Hydroponics with Agriculture." ATTRA-National Sustainable Agriculture Information Service. http://www.aces.edu/dept/fisheries/education/documents/aquaponics_Integrationofhydroponicswaquaculture.pdf
 6. Jump up to: 6.0 6.1 Crossley, Phil L. (2004), "Sub-irrigation in wetland agriculture", Agriculture and Human Values (21): 191-205
 7. Boutwell, J. (2007, December 16). Aztecs' aquaponics revamped. Napa Valley Register
 8. Bishop, M., Bourke, S., Connolly, K., Trebic, T. (2009). Baird's Village aquaponics project: AGRI 519/CIVE 519 Sustainable Development Plans. Holetown, Barbados: McGill University
 9. Hughey, T. 2005. "Aquaponics in Developing Countries." Aquaponics Journal 38, no.16-18. doi: http://web.archive.org/web/20210126183035/http://www.aquaponicsjournal.com/
 10. Jump up to: 10.00 10.01 10.02 10.03 10.04 10.05 10.06 10.07 10.08 10.09 10.10 10.11 10.12 10.13 Diver, Steve (2006), "Aquaponics — integration of hydroponics with aquaculture", ATTRA - National Sustainable Agriculture Information Service(National Center for Appropriate Technology)
 11. Kotzen, Benz and Samuel Appelbaum. 2010. "An Investigation of Aquaponics using Brackish Water Resources in the Negev Desert." Journal of Applied Aquaculture 22 (4): 297-320. doi:http://dx.doi.org/10.1080/10454438.2010.527571. http://search.proquest.com/docview/853477088?accountid=28041
 12. http://www.nano-reef.com/forums/lofiversion/index.php/t296246.html
 13. Rana, S., S. K. Bag, D. Golder, S. Mukherjee (Roy), C. Pradhan, and B. B. Jana. 2011. "Reclamation of Municipal Domestic Wastewater by Aquaponics of Tomato Plants." Ecological Engineering 37 (6): 981-988. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.ecoleng.2011.01.009. http://search.proquest.com/docview/886128723?accountid=28041.
 14. Jump up to: 14.00 14.01 14.02 14.03 14.04 14.05 14.06 14.07 14.08 14.09 14.10 Nelson, L. Rebecca. "Aquaponic Food Production: Raising fish and Plants for Food and Profit." Montello: Nelson and Pade, Inc, 2008.
 15. http://www.growseed.org/growingpower.html
 16. Marschner, Petra. Marschner's Mineral Nutrition of Higher Plants. Second Edition ed. London: Elsevier Science, 2002. Print.
 17. Jump up to: 17.0 17.1 Tokuyama, T., A. Mine, K. Kamiyama, R. Yabe, K. Satoh, H. Matsumoto, R. Takahashi, and K. Itonaga. "Nitrosomonas Communis Strain Ynsra, an Ammonia-Oxidizing Bacterium, Isolated from the Reed Rhizoplane in an Aquaponics Plant." [In English]. Journal of Bioscience and Bioengineering 98, no. 4 (Oct 2004): 309-12.
 18. Reference
 19. Rakocy, J. 2006. " Recirculating Aquaculture Tank Production Systems: Aquaponics Integrating Fish and Plant Culture." South Regional Aquatic Center. http://ces3.ca.uky.edu/westkentuckyaquaculture/Data/Recirculating Aquaculture Tank Production Systems/SRAC 454 Recirculating Aquaculture.pdf
 20. Jump up to: 20.0 20.1 20.2 20.3 20.4 Hughey, T. 2005. "Aquaponics in Developing Countries." Aquaponics Journal 38, no.16-18. doi: http://web.archive.org/web/20210126183035/http://www.aquaponicsjournal.com/
 21. Jump up to: 21.0 21.1 21.2 21.3 21.4 Bird, J. S. 2010. "A Small Green Food Machine." Natural Life, 26-29. http://search.proquest.com/docview/523022471?accountid=28041.
 22. Tyson, R. V., D. D. Treadwell, and E. H. Simonne. "Opportunities and Challenges to Sustainability in Aquaponic Systems." [In English]. Horttechnology 21, no. 1 (Feb 2011): 6-13.
 23. Jump up to: 23.0 23.1 Sustainable Agriculture Research and Education (SARE), 2012. "Increasing economic and environmental sustainability of aquaculture production systems through aquatic plant culture." http://web.archive.org/web/20140324145934/http://mysare.sare.org:80/mySARE/ProjectReport.aspx?do=viewRept&pn=LNE05-224&y=2008&t=1
 24. Jorgensen, Beth, Edward Meisel, Chris Schilling, David Swenson, and Brian Thomas. 2009. "Developing Food Production Systems in Population Centers." Biocycle 50 (2): 27-29. http://search.proquest.com/docview/236946982?accountid=28041.
 25. Fish, tilapia, cooked, dry heat. (n.d.). Nutrition facts. Retrieved November 29, 2010 from http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/9244/2
 26. Rakocy, J. 2007. "Design and Operation of an Aquaponics System." Panorama Acuicola 12 (4): 28-34. http://search.proquest.com/docview/20381216?accountid=28041.
 27. Dediu, L., V. Cristea, and A. Docan. "Bioremediation of Recirculating Systems Effluents as a Method to Obtain High-Quality Aquaculture Products." [In English]. Journal of Environmental Protection and Ecology 13, no. 1 (2012): 275-88.
 28. Graber, A., and R. Junge. "Aquaponic Systems: Nutrient Recycling from Fish Wastewater by Vegetable Production." [In English]. Desalination 246, no. 1-3 (Sep 30 2009): 147-56.
 29. Graber, A., and R. Junge. "Aquaponic Systems: Nutrient Recycling from Fish Wastewater by Vegetable Production." [In English]. Desalination 246, no. 1-3 (Sep 30 2009): 147-56.
 30. "Closing the Loop with Fish Poop." 2010.Biocycle 51 (12): 18-19. http://search.proquest.com/docview/851374343?accountid=28041.
 31. Yepsen, Rhodes. 2008. "Composting and Local Food Merge at Urban Garden." Biocycle 49 (11): 31-33. http://search.proquest.com/docview/236933875?accountid=28041.
 32. Danylchuk, A. 2012 " Danylchuk, Hollingsworth develop aquaponics for developing countries." University of Massachusetts Amherst. https://www.cns.umass.edu/about/news/2012/danylchuk-holingsworth-develop-aquaponics-for-developing-countries
 33. "Mission 2014: Feeing the World." Aquaponics. MITMassachusetts Institute of Technology. http://12.000.scripts.mit.edu:80/mission2014/solutions/aquaponics
 34. Bishop, M., Bourke, S., Connolly, K., Trebic, T. (2009). Baird's Village aquaponics project: AGRI 519/CIVE 519 Sustainable Development Plans. Holetown, Barbados: McGill University.
 35. Tyson, R. V., E. H. Simonne, M. Davis, E. M. Lamb, J. M. White, and D. D. Treadwell. "Effect of Nutrient Solution, Nitrate-Nitrogen Concentration, and Ph on Nitrification Rate in Perlite Medium." [In English]. Journal of Plant Nutrition 30, no. 4-6 (2007): 901-13.
 36. Tyson, R. V., D. D. Treadwell, and E. H. Simonne. "Opportunities and Challenges to Sustainability in Aquaponic Systems." [In English]. Horttechnology 21, no. 1 (Feb 2011): 6-13.
 37. www.backyardaquaponics.com
 38. Johanson, Erik K. "Aquaponics and Hydroponics on a Budget." Tech Directions 69.2 (2009): 21-23. Print.
 39. Childress, Vincent W. "Promising Alternatives in Agri-technology: Aquaponics." Technology Teacher 62.4 (2002): 17. Print.
 40. http://www.aces.edu/dept/fisheries/education/documents/barrel-ponics.pdf
FA info icon.svgAngle down icon.svgPage data
Part ofEngr308 Technology and the Environment
Keywordsfood production, agriculture, sustainable agriculture, water
SDGSDG02 Zero hunger
AuthorsKristine Nachbor , Cassandra Ruff , Ibrahim Sail , Alison Morse
ΑδειαCC-BY-SA-3.0
ΟργανώσειςHBCSL
ΓλώσσαΑγγλικά (en)
ΜεταφράσειςΡωσικά , Τουρκικά , Γερμανικά , Κορεάτικα , Αραβικά , Κινέζικα , Ελληνικά , Ισπανικά , Βιετναμέζικα
Σχετίζεται με9 υποσελίδες , 52 σελίδες σύνδεσμος εδώ
ΨευδώνυμαAquaponic σύστημα
Επίπτωση18.318 προβολές σελίδας
Δημιουργήθηκε20 Σεπτεμβρίου 2007 από τον Anonymous1
Τροποποιήθηκε29 Ιανουαρίου 2024 από τον Felipe Schenone
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.