Postoje mnogi resursi dostupni na mreži koji su u javnoj domeni, te su stoga slobodni i neograničeni za Appropedia sadržaj. Međutim, postoje resursi za koje Appropedia smatra da su u javnoj domeni, a za druge ne, ili da se mogu koristiti uz ograničenja.

Također postoje mnoga sredstva zaštićena autorskim pravima čiji su uvjeti licenciranja dovoljno elastični da se također mogu koristiti.

Appropedia's Public Domain Search (PDS) prilagođena je tražilica koja pretražuje stranice koje sadrže uglavnom ili potpuno sadržaj javne domene. Većina ovih stranica pripada saveznoj vladi SAD-a ; drugi se dodaju kada ih postanemo svjesni. Ostali sadržaji su isključeni koliko god je to moguće.

Provjerite svoje rezultate prije nego što pretpostavite da su javna domena. Kao pravilo, web-mjesta savezne vlade SAD-a (i samo savezne) javna su domena osim ako postoji obavijest o autorskim pravima ili dozvolama koja izjavljuje drugačije. To uključuje federalne odjele i agencije. Ostale razine vlasti bit će ograničene autorskim pravima.

Čuvajte se web stranica državnih, teritorijalnih i lokalnih vlasti koje prolaze kroz našu mrežu - one nisu javna domena. Ovo uključuje web-lokacije koje završavaju nazivima država i kraticama kao što su .mi.gov i .ny.gov, nazivima teritorija kao što je americansamoa.gov i nazivima okruga kao što je .aikencountysc.gov, ali druga web-mjesta imaju manje očite url-ove kao što je .cahwnet .gov. Postoje stotine ili više takvih stranica. [1] Budite oprezni.

Slike iz javne domene : Nakon pretraživanja kliknite karticu "Slika" iznad rezultata.

Zašto je ovo potrebno?

Prije ovoga nije bilo učinkovitog pretraživanja u javnoj domeni i nije nam poznato da je od tada napravljeno. (Ako znate za bilo koji, ostavite poruku na stranici za razgovor .}

Postoje načini traženja otvorenog licenciranog sadržaja koji je označen "oznakom" Creative Commons (ili koji koristi "oznaku" javne domene CC0 iz Creative Commonsa). Kliknite "Napredno pretraživanje" u svom Google pretraživanju i odaberite relevantna dopuštenja. Ili idite na stranicu za pretraživanje Creative Commonsa - tu su Google, Flickr i druge mogućnosti pretraživanja. Međutim, to vam neće dati rezultate u javnoj domeni.

(Imajte na umu da ako želite materijal kompatibilan s Appropedijom ili Wikipedijom i koristite jednu od ovih tražilica Creative Commons, morate odabrati "slobodno koristiti, dijeliti ili mijenjati, čak i komercijalno". (Iako Appropedia nije za- profit, naša licenca dopušta komercijalnu upotrebu, tako da ne možemo koristiti sadržaj s nekomercijalnom licencom .) Također imajte na umu da ova pretraživanja, poput PDS-a, nisu savršena - neki od rezultata neće odgovarati dopuštenjima koja ste naveli .

Appropedijino "Public Domain Search" na ovoj stranici uglavnom pretražuje stranice koje ne koriste oznaku Creative Commons i ne mogu se pronaći u Creative Commons pretraživanjima.

Javna domena također se razlikuje od ostalih otvorenih sadržaja (tj. CC-by i CC-by-sa ).

Status (u razvoju)

Ova pretraga funkcionira, ali nije ispravno pročišćena. Vraća korisne rezultate, ali se pojavljuje značajan broj pogodakakoji nisu u javnoj domeni .

Tražim pripravnika za pravo/intelektualno vlasništvo

Appropedia traži pripravnika za pravo/IP , nekoga tko je zainteresiran za ovo područje, da pomogne poboljšati ovu pretragu javne domene, temeljenu prvenstveno na izvorima savezne vlade SAD-a. Ako ste zainteresirani, ostavite poruku ovdje . ( Korisnik:Chriswaterguy nadgleda ovaj projekt.)

Izvor

Imajte na umu da su svi podaci koji se koriste za kreiranje ovih pretraživanja "otvorenog izvora" - pogledajte dolje za veze i detalje.

Dati povratnu informaciju

Ako znate za bilo koju drugu pravu javnu domenu web-mjesta, ili pronađete web-stranice s javnom domenom pretraživanja koja ne bi trebala biti tamo, ili druge dobre javne tražilice, javite nam .

Odricanje

OBAVIJEST : Rezultati su *uglavnom* javna domena - ali molimo još jednom provjerite licenciranje sadržaja prije kopiranja sadržaja. Neke stranice (posebice državne i lokalne vlade SAD-a koje još nisu isključene) nisu javna domena, a druge nisu jasno označene - pogledajte web stranice američke savezne vlade i javnu domenu za više informacija.

Prijenos sadržaja javne domene

Glavni razlog za stvaranje i održavanje ove prilagođene tražilice je pronaći i prenijeti kvalitetan sadržaj javne domene na Appropedia. Ako pomažete u ovome:

  • Potražite svoju temu koristeći Appropedia Public Domain Search. Pronađite sadržaj (npr. projekte, opće informacije o temi, upute) koji bi bili
  • Provjerite je li sadržaj stvarno javna domena (potražite obavijest o autorskim pravima ili "Web pravila" ili "Dozvole"...)
    • Ako ne možete pronaći izričitu obavijest o javnoj domeni, pitajte na stranici za razgovor . Također možete kontaktirati web mjesto i pitati.
    • Ako pronađete materijal koji je zapravo zaštićen autorskim pravima ili na neki način nije prikladan, molimo vas da nam kažete na stranici za razgovor . To nam pomaže poboljšati tražilicu.
  • Portirajte sadržaj. Najlakši način je koristiti WikEd . (Pogledajte također Appropedia: Prijenos HTML-a na wiki - stranicu treba ažurirati.)
  • Koristite obavijest o predlošku {{ pd source }} na dnu stranice.

Bilješke

  1. Ova pretraga nikada neće biti savršena - postoji mnogo, mnogo domena koje završavaju na .gov, a nove domene se stvaraju svake godine. Neki od njih su federalni; mnogi od njih nisu i potrebno ih je isključiti. Još ih nismo sve uhvatili.

Vidi također

FA info icon.svgIkona kuta prema dolje.svgPodaci stranice
AutoriChris Watkins , lzhlzh
LicencaCC-BY-SA-3.0
Jezikengleski (en)
Prijevodikineski , ruski , portugalski , japanski , španjolski , nizozemski , njemački , tajlandski , tajlandski
Povezano14 podstranica , 58 stranica povezuje ovdje
AliasiTestna pretraga javne domene , beta pretraga javne domene , APDS , tražilica javne domene , tražilica javne domene , tražilica PD , Appropedijina pretraga javne domene , PDS
Udarac20.904 pregleda stranice
Stvoreno18. studenog 2007. Chris Watkins
Izmijenjeno9. lipnja 2023. Felipe Schenone
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.