Er zijn veel bronnen op internet beschikbaar die zich in het publieke domein bevinden en daarom vrijelijk en onbeperkt te gebruiken zijn voor Appropedia-inhoud. Er zijn echter bronnen die volgens Appropedia tot het publieke domein behoren en andere niet, of met beperkingen bruikbaar zijn.

Er zijn ook veel auteursrechtelijk beschermde activa waarvan de licentievoorwaarden zo elastisch zijn dat ze ook kunnen worden gebruikt.

Appropedia's Public Domain Search (PDS) is een aangepaste zoekmachine die sites doorzoekt die grotendeels of volledig inhoud uit het publieke domein bevatten. Het merendeel van deze sites is afkomstig van de Amerikaanse federale overheid ; andere worden toegevoegd wanneer we ervan op de hoogte worden gebracht. Voor zover mogelijk is andere inhoud uitgesloten.

Controleer uw resultaten voordat u ervan uitgaat dat ze tot het publieke domein behoren. Als vuistregel geldt dat sites van de Amerikaanse federale overheid (en alleen federale) tot het publieke domein behoren, tenzij er een copyright- of toestemmingsverklaring bestaat waarin anders wordt aangegeven. Dit omvat federale departementen en agentschappen. Op andere bestuursniveaus zal het auteursrecht beperkt zijn.

Pas op voor sites van staats-, territorium- en lokale overheden die door ons net glippen; deze zijn geen publiek domein. Dit omvat sites die eindigen op staatsnamen en afkortingen zoals .mi.gov en .ny.gov, territoriumnamen zoals americansamoa.gov en provincienamen zoals .aikencountysc.gov, maar andere sites hebben minder voor de hand liggende URL's zoals .cahwnet .gov. Er zijn honderden of meer van dergelijke sites. [1] Wees voorzichtig.

Afbeeldingen uit het publieke domein : klik na het zoeken op het tabblad 'Afbeelding' boven de resultaten.

Waarom is dit nodig?

Er was hiervoor geen effectieve zoekactie in het publieke domein, en we zijn ons niet bewust van een onderzoek dat sindsdien is gebouwd. (Als u iets weet, laat dan een bericht achter op de overlegpagina .}

Er zijn manieren om te zoeken naar inhoud met een open licentie die is getagd met een Creative Commons- markering (of die een CC0- publiek domein-markering van Creative Commons gebruikt). Klik op 'Geavanceerd zoeken' in uw Google-zoekopdracht en kies de relevante machtigingen. Of ga naar de zoekpagina van Creative Commons - er zijn Google, Flickr en andere zoekopties. Deze zullen u echter geen resultaten uit het publieke domein opleveren.

(Houd er rekening mee dat als u materiaal wilt dat compatibel is met Appropedia of Wikipedia en u een van deze Creative Commons-zoekmachines gebruikt, u 'gratis te gebruiken, delen of wijzigen, zelfs commercieel' moet selecteren. (Hoewel Appropedia niet bedoeld is voor (profit), onze licentie staat commercieel gebruik toe, dus we kunnen geen inhoud gebruiken met een niet-commerciële licentie .) Houd er ook rekening mee dat deze zoekopdrachten, zoals de PDS, niet perfect zijn - sommige resultaten komen niet overeen met de machtigingen die u heeft opgegeven .

Appropedia's "Public Domain Search" op deze pagina doorzoekt vooral sites die geen Creative Commons-markering gebruiken, en kan niet worden gevonden in Creative Commons-zoekopdrachten.

Het publieke domein verschilt ook van andere open inhoud (dwz CC-by en CC-by-sa ).

Status (in ontwikkeling)

Deze zoekopdracht functioneert, maar is niet goed verfijnd. Het levert bruikbare resultaten op, maar er komen ook een aanzienlijk aantal hits naar voren die niet tot het publieke domein behoren.

Op zoek naar Stagiair Recht/IP

Appropedia is op zoek naar een stagiair rechten/IP , iemand die geïnteresseerd is in dit gebied, om deze Public Domain Search te helpen verfijnen, voornamelijk gebaseerd op federale bronnen van de Amerikaanse overheid. Als u geïnteresseerd bent, kunt u hier een bericht achterlaten . ( Gebruiker: Chriswaterguy houdt toezicht op dit project.)

Bron

Houd er rekening mee dat al het gegevensgebruik om deze zoekopdrachten te maken "open source" is - zie hieronder voor links en details.

Geef feedback

Als u andere echte sites in het publieke domein kent , of sites vindt met de Public Domain Search-functie die er niet zou moeten zijn, of andere goede zoekmachines in het publieke domein, laat het ons dan weten .

Vrijwaring

LET OP : De resultaten zijn *grotendeels* publiek domein, maar controleer alstublieft de inhoudslicenties voordat u de inhoud kopieert. Sommige pagina's (met name de Amerikaanse staats- en lokale overheid die nog niet zijn uitgesloten) vallen niet onder het publieke domein, en andere zijn niet duidelijk gemarkeerd. Zie de websites van de Amerikaanse federale overheid en het publieke domein voor meer informatie.

Porteren van inhoud uit het publieke domein

De belangrijkste reden voor het maken en onderhouden van deze aangepaste zoekmachine is het vinden en overzetten van inhoud uit het publieke domein van goede kwaliteit naar Appropedia. Als je hierbij helpt:

  • Zoek naar uw onderwerp met behulp van Appropedia Public Domain Search. Zoek inhoud (bijvoorbeeld projecten, algemene informatie over onderwerpen, how-to's) die daarvoor geschikt is
  • Zorg ervoor dat de inhoud echt tot het publieke domein behoort (zoek naar een copyrightkennisgeving, of naar "Webbeleid" of "Permissies"...)
    • Als u geen expliciete mededeling in het publieke domein kunt vinden, kunt u dit op de overlegpagina vragen . U kunt ook contact opnemen met de website om dit te vragen.
    • Als u materiaal aantreft waarop auteursrechten rusten of op een of andere manier niet geschikt is, kunt u ons dit op de overlegpagina vertellen . Dit helpt ons om de zoekmachine te verbeteren.
  • Porteer de inhoud. De eenvoudigste manier is om WikEd te gebruiken . (Zie ook Appropedia:HTML overzetten naar wiki - pagina moet worden bijgewerkt.)
  • Gebruik de sjabloonkennisgeving {{ pd source }} onderaan de pagina.

Opmerkingen

  1. Deze zoekopdracht zal nooit perfect zijn - er zijn heel veel domeinen die eindigen op .gov, en elk jaar worden er nieuwe domeinen aangemaakt. Sommige hiervan zijn federaal; Velen van hen zijn dat niet en moeten worden uitgesloten. We hebben ze nog niet allemaal gevangen.

Zie ook

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.