Cassiopeia
FA info icon.svgSzög lefelé icon.svgProjekt adatok
SzerzőiZane Cook
Max C
Phil
ElhelyezkedésHumboldt , Egyesült Államok
Állapot Telepítve
KészültIgen
ReplikáltNem
Felhasználásokfotovoltaikus energia , energiatermelés , offline adatok
Például azFotovoltaikus rendszer
OKH ManifestLetöltés

A Cassiopeia egy hordozható és tartós számítógép, amely teljesen napenergiáról és internet-hozzáférés nélkül képes működni. A kialakítás egy Raspberry Pi 3b+-ból, egy 9 W-os összecsukható napelemből, egy lítium-ion újratölthető akkumulátorból és egy tárolóból áll. A projektet 2022 tavaszi szemeszterében tervezték és építették meg Cal Poly Humboldt hallgatói, akik az Engineering 215: Introduction to Design szakra iratkoztak be. A Suns of Community csapatát Zane Cook, Max Cunningham és Phil Tran alkotta.

A tervezést az a vágy ihlette, hogy a hálózaton kívül élőknek, akiknek nincs internet-hozzáférésük, lehetőséget biztosítsanak a hatalmas információforrásokhoz a túlélési esélyek optimalizálása érdekében. A Cassiopeia az összes Wikipédiát és az Apppropedia túléléssel kapcsolatos cikkeit megjeleníti mobil okoseszközén.

Háttér

2022 tavaszán az ENGR 215 osztály Cal Poly Humboldtban az Appropedia megbízásából tervezési projektet vállalt. Ez a webhely egy olyan platform létrehozására szolgál, ahol a felhasználók interakcióba léphetnek egymással, hogy segítsenek megoldásokat létrehozni a fenntarthatóság, a szegénység csökkentése és a nemzetközi fejlődés érdekében azáltal, hogy a megfelelő technológiák kiépítéséhez szükséges információkat biztosítanak a felhasználóknak. Csapatunk, a Suns of Community feladata, hogy készítsen egy hordozható és tartós apokalipszis számítógépet, amely napsugárzással működik, és olcsó és/vagy gyakran előforduló tárgyakat használ fel. Emilio, az Appropedia ügyvezető igazgatója volt a megrendelő, és ő adott útmutatást a terv kidolgozásához.

Probléma kijelentés

A Suns of Community célja, hogy egy olyan hordozható számítógépet hozzon létre, amely tartós konténerben van elhelyezve, és amely több évig képes működni napsugárzás nélkül, elektromos hálózathoz vagy internethez való hozzáférés nélkül. A Cassiopeia a Wikipédiából és az Appropediából származó értékes információkkal látja el a felhasználókat a túlélési stratégiákról és a barkácsmérnöki rendszerekről a mobileszközeiken keresztül, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hosszú ideig hálózaton kívül és szervezett társadalom nélkül éljenek.

Kritériumok

Az Apokalipszis Számítógép kritériumait és súlyait az alábbi táblázat tartalmazza. A kritériumok azok az általános kategóriák, amelyek a projekttervezést irányítják. A Suns of Community azért választotta ki ezeket a kritériumokat, hogy biztosítsa, hogy ez a projekt hatékony, hasznos és megismételhető legyen.

KritériumokLeírásSúly (1-10)
HordozhatóságKönnyű és könnyen szállítható.9
TartósságHosszú élettartamú, ütésálló és időjárásálló.8
ReprodukálhatóságKözépiskolai végzettséggel rendelkező, számítógéphez és internethez hozzáféréssel rendelkező magánszemély építheti.7
Egyszerű használatKönnyen navigálható felület és információk elérése.7
KöltségKevesebb, mint 250 dollár.7
KépességekTúlélési forgatókönyvhöz megfelelő információkat tárol és jelenít meg a felhasználó mobileszközén.7

Prototípuskészítés

Két fő prototípus készült a projektünk két különböző használati esetének bemutatására, az első egy robusztus változat, a második pedig egy elegáns dizájn.

A robusztus változat sokkal nagyobb térfogattal rendelkezik, így extra túlélési felszerelést vagy felszerelést szállíthat, amelyek segítségére lehetnek szükség esetén. Ebben a változatban az alkatrészek a tartályba vannak beágyazva, és nem könnyen eltávolíthatók. Ennek a kialakításnak maga a táska/doboz bug-out, és "minden az egyben" megoldásnak kell lennie.

Az elegáns kialakítás sokkal mobilabb és kompaktabb. Itt nincs extra tárhely a szükséges alkatrészeken kívül semmi másnak. Ezt a kialakítást úgy tervezték, hogy olyan helyen tárolják, ahol szükség esetén könnyen hozzáférhet, és egy előre elkészített hibamentes táskában tárolható.

Végtermék

Végtermékünkhöz mindkét prototípus leghasznosabb szempontjait kombináltuk. Egy nagyobb tárolót használtunk a kiegészítő felszerelések tárolására a számítógép mellett, és tépőzárat használtunk, hogy lehetővé tegyük az alkatrészek egyszerű rögzítését és leválasztását.

A végtermék egy tartós konténerből, 9 W-os napelemből, Raspberry Pi 3B+-ból, 20 000 mAh-s tápegységből és csatlakozókábelekből álló konfiguráció. Amint a Raspberry Pi napelemen vagy power bankon keresztül meg van táplálva, a felhasználó csatlakozik a vezeték nélküli hotpot jelhez. A kapcsolat létrejötte után a megadott Kiwix hivatkozás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy hozzáférjen az eszközön tárolt összes információhoz.

Építkezés

Az alábbi képek a Cassiopeia építési folyamatát mutatják be a szükséges alkatrészek és szoftverek beépítésével.

Videós utasítások

A következő videó lépésről lépésre ismerteti a Raspberry Pi adatok letöltésének és tárolásának folyamatát a hálózaton kívüli használatra.

mqdefault.jpgYouTube_icon.svg
A Kiwix Hotspot telepítése és az adatok letöltése

Lépésről lépésre, hogyan tölthet le és tárolhat információkat Raspberry pi-n hálózaton kívüli használatra.

Szerzők: Zane Cook
Időpont: 2022-05-03
Helyszín: Arcata , Kalifornia
Nyelv: angol (en)
Licenc: CC-BY-SA-4.0

Darabjegyzékben

A felhasznált anyagok költségeinek leírása.

TételÖsszegEgységenkénti költségTeljes
Raspberry Pi 3B+ — CPU135,00 USD35,00 USD
Napelem – 9 W Két USB porttal150,00 USD50,00 USD
Power Bank — 20 000 mah Li-ion akkumulátorcsomag120,00 USD20,00 USD
SD-kártya — Adatok és kód a hotspothoz150,00 USD50,00 USD
Feszültségszabályozó – Töltéshez vagy töltésvezérlő nélküli közvetlen tápláláshoz15,00 USD5,00 USD
Konténer — Házelemek és védelem az elemektől120,00 USD20,00 USD
Tápkábel – A Raspberry Pi és a powerbank napelemhez való csatlakoztatásához15,00 USD5,00 USD
Szoftver – Utasítások a Kiwix ingyenes hotspot letöltéséhez: https://www.kiwix.org/en/documentation/how-to-set-up-kiwix-hotspot/10,00 USD0,00 USD
teljes összeg185 USD159,10 EUR <br />135,05 GBP <br />229,40 CAD <br />3857,25 MXN <br />13 847,25 INR <br />

Művelet

A következő videó lépésről lépésre ismerteti a Kiwix hotspothoz való csatlakozás folyamatát.

mqdefault.jpgYouTube_icon.svg
Cassiopeia műveleti videó

A kiwix hotspot használata a tárolt információk eléréséhez hálózaton kívüli használathoz.

Időpont: 2022-05-03
Helyszín: Arcata , Kalifornia
Nyelv: angol (en)
Licenc: CC-BY-SA-4.0

Karbantartás

A Cassiopeia Solar Apocalypse Computers karbantartása minimális. Az akkumulátor legjobb használati gyakorlata elkerüli a power bank túltöltését és a töltés nélküli tárolást. A napelemet használat előtt meg kell tisztítani, és a Raspberry Pi-t nem szabad nedves vagy poros/homokos körülmények között tárolni. A kód bármilyen szerkesztéséhez működő számítógépre van szükség.

Karbantartási ütemterv

Napi
 • Használat előtt tisztítsa meg a napelem panelt a portól.
 • Válassza le a Raspberry Pi-t, ha nem használja.
 • Zsák időjárásálló zsákba vagy tartályba nedves, homokos vagy poros körülmények között
Havi
 • Powerbank töltése
3-4 évente
 • Cserélje ki a power bankot
7-10 évente
 • Cserélje ki a Raspberry Pi-t [4]
 • Cserélje ki az SD-kártyát [5]
25-30 évente
 • Cserélje ki a napelemet [6]

Következtetés

Tesztelési eredmények

Úgy találtuk, hogy a teszteredmények mindegyike megfelelt a sikerre vonatkozó elvárásainknak. Készülékünk közvetlenül napelemes panellel, vagy közvetetten egy power bankon keresztül működik. (A napelem képes egyszerre táplálni a készüléket és tölteni a power bankot is). Teljesen feltöltött állapotban a power bank 37 órát bír, amíg a Raspberry Pi a hotspotot futtatja. Bekapcsolt állapotban az eszköz elérhető hot spotot hoz létre, amely gyorsan megjeleníti az adatokat a felhasználó mobileszközén.

Vita

Összességében elégedettek vagyunk azzal, ahogyan teljesítettük a kritériumokat, és hogyan kezeltük a problémát. Készülékünk hordozható, strapabíró és egyszerű. Egyszerűsége lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bármilyen extra kívánt segédprogramhoz módosítsa. Az eredmények azt mutatják, hogy a tervezésünk sikeresen működik.

Tanulságok

A költségek további csökkentése érdekében a felhasználónak egy egyszerűbb napelemet kell választania, amely nem rendelkezik már beépített USB-porttal. Ennél az egyszerűbb panelnél a felhasználónak egy feszültségszabályozót kell csatlakoztatnia a Raspberry Pi csatlakozókábeléhez. és a napelem (megakadályozza a Raspberry Pi sérülését éles feszültségugrások vagy a terhelési feltételek változása esetén).

A kiwix szoftver és a hotspot kód letöltésekor ügyeljen arra, hogy legalább 20 GB szabad hely legyen a számítógép merevlemezén. Ezenkívül a Macintosh operációs rendszer használata problémásnak bizonyulhat a szoftver letöltése során. A letöltések befejezéséhez áttértünk a Windows használatára.

Amikor letölti az offline referenciakönyvtárakat a Wikipédiáról, az Appropediáról és bármi másról, amit a felhasználó dönt, a letöltési sebességtől függően több órán át kell letöltenie. Több mint 10 órába telt, hogy mindent letöltsünk nagyon gyors kapcsolati sebesség mellett. Ezalatt a letöltési idő alatt számítógépünk alvó módba vált, és a letöltés leállt. A háttérben médialejátszással akadályozza meg a számítógép alvó állapotát.

Következő lépések

Lehetőség van arra, hogy az eszköz ne csak a saját adatainak hot spotja legyen, hanem egy harmadik fél internetes útválasztójához (WIFI) való hozzáférést is megkönnyítse. Ennek a kódnak a hozzáadása azt jelentheti, hogy amikor az internet elérhető, és az eszköz be van kapcsolva, akkor frissítheti az adatokat a Wikipédiában, az Appropediában és a többi hivatkozási könyvtárban.

Az eszköz tárolására szolgáló ház masszívabb lehet a környezeti feltételekhez. A vízállóság javítható gumitömítések hozzáadásával a nyitott varratok közé a tartályon belül. Az elektromágneses impulzusok Faraday-ketrec készítésével megakadályozható, hogy zavarják a számítógép hardverét. Ez úgy valósítható meg, hogy a tartály belsejébe faraday szalagot kell felhelyezni. [7] Olcsóbb változat is létrehozható úgy, hogy a tartály belsejébe alufólia és vékony műanyag rétegeket váltakoznak (háromszor). [8]

Az általunk használt kialakítás lehetővé teszi az extra felszerelések tárolását. Ez nyitva hagyja a felhasználót, hogy optimalizálja a kialakítását, hogy megfeleljen túlélési igényeinek, és különféle eszközöket adjon felszereléséhez.

Hibaelhárítás

Az alábbi táblázat az apokalipszis számítógép működésével és felépítésével kapcsolatos gyakori problémákra nyújt megoldást.

ProblémaJavaslat
A hotspot linkje nem nyílik megÉrintse meg a kijelölt Wi-Fi nevet, válassza a „Felejtsd el ezt a hálózatot” lehetőséget, és indítsa újra a CPU-t.
A napelem nem táplálja a CPU-tGyőződjön meg arról, hogy csatlakoztatva van, döntse a panelt a közvetlen napfény felé, és próbálja meg létrehozni a csatlakozást.
A számítógép alvó állapotba kerül a hosszú letöltési idő alattHasználja a letöltéskezelőt a letöltött adatok biztonsági mentéséhez. Ezenkívül játssza le a médiát (filmet) a háttérben

hogy a számítógép bekapcsolva maradjon.

Csapat

Suns of Community: Zane Cook, Phil Tran, Max Cunningham

Suns of Community, 2022 tavasza

 • Zane Cook
 • Max Cunningham
 • Phil Tran

Hivatkozások

FA info icon.svgSzög lefelé icon.svgOldaladatok
Kulcsszavakapokalipszis , számítógép , túlélés , offline , adatok , katasztrófa , kiesés , biztonság , vészhelyzet , műszaki
SzerzőiZane Cook , Max Cunningham , Phil Tran
EngedélyCC-BY-SA-4.0
SzervezetekCal Poly Humboldt
Nyelvangol (en)
Fordításokspanyol , ukrán , francia , vietnami , koreai , olasz , török ​​, finn , kínai , portugál
Összefüggő12 aloldal , 36 oldal link itt
Hatás10 509 oldalmegtekintés
Létrehozva2022. április 29. Lonny Grafman
MódosítottFelipe Schenone , 2024. január 29
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.