Kun Hexayurtia käytetään kuumassa ilmastossa, sen sisällä tulee kuuma. Lämpö tulee neljästä lähteestä:

  • Auringonvalo tuottaa kangasta lämmittävän auringonvalon
  • Kangas lämpenee, koska ulkoilma on lämpimämpää kuin sisäilma
  • Ilmanvaihdon lämpö lisääntyy, koska sisääntuleva ilma on lämpimämpää kuin sisäilma.* Hexayurtin ihmisistä ja laitteista aiheutuva lämpö.

Hexayurtilla on hyvä eristys. Se on erittäin heijastava (uusi ja puhdas), joten se heijastaa suurimman osan aurinkoenergiasta. Sen lämpömassa on kuitenkin erittäin pieni, joten ilman ilmastointia se lämpenee auringon paistaessa.

(Tämä on teoreettista. Voiko joku, jolla on enemmän käytännön kokemusta Hexayurtin käytöstä, voisi tarkistaa).

Lämpömassan lisääminen

Jos päivä- ja yölämpötilojen välillä on merkittävä lämpötilaero (eli aavikkoalueet), niin Hexayurtin lämpömassan lisääminen hidastaa nopeutta, jolla Hexayurt lämpenee päivän aikana, mikä vähentää lämpötilaa jurtan sisällä aamulla ja varhain iltapäivällä. Yksinkertaisin tapa lisätä Hexayurtin lämpömassaa on käyttää sen alla olevan maan lämpömassaa. Maksimoi alttiina oleva maa-ala yön aikana. Rullaa kaikki lattiapäällysteet, avaa kaikki tuuletusaukot. Nuku telttavuoteilla, jotka on nostettu irti maasta, jotta yöaikainen kylmä ilma voi kiertää sänkyjen alla (tai nukkua ulkona). Kääri lattiapäällysteet ympärillesi niin, että ne pitävät sinut lämpimänä, mutta eivät lattiaa. Jäähdytä maa mahdollisimman kylmäksi. Heti kun ulkoilman lämpötila nousee maan lämpötilan yläpuolelle (luultavasti pian aamunkoittoon mennessä), sulje tuuletusaukot ja laita lattiapäällysteet takaisin. Joissakin tapauksissa yksinkertaisin tapa tehdä tämä voi olla siirtää koko Hexayurt aamunkoitteessa ja laittaa se mukavalle kylmälle maalle.

Ilmanvaihdon lämmönhyödyn hallinta

Rajoita Hexayurtiin tulevan kuuman ulkoilman määrää päivän aikana. Tämä vähentää sisääntulevan ilman aiheuttamaa lämmönhyötyä.

Tuo ilmaa matalalle tasolle, jotta kylmä maa voi jäähdyttää tätä tulevaa ilmaa, jotta se ei lämmitä Hexayurtia. Tämä ei vähennä ilmanvaihdon lämmönhyötyä, mutta se parantaa olosuhteita Hexayurtissa, koska lämpö menee maahan sen sijaan, että se lämmittäisi sisäilmaa ja sitten käytettäisiin maan viileyttä jäähdyttämään ilmaa.

Kuumin ilma kerääntyy jurtan korkeimpaan kohtaan, joten poistoilman tulee olla korkeammalla jurtan myötätuulen puolella. Koska olemme rajoittaneet ilmanvaihdon minimiin, haluamme varmistaa, että poistoilma vie pois mahdollisimman paljon lämpöä. Poistoilman siirtämiseen voidaan käyttää aurinkopiippua , joka myös auttaa imemään tuloilmaa paikkoihin, joissa ei ole tuulta. ( Katso myös Halpa aurinkopiippu )

Vaihtoehtoisesti voit peittää maan eristävällä kerroksella (makuupussit, matto jne.), jotta maa pysyy kylmänä päivän aikana. Sinulla on nyt mukava kylmä maa istuaksesi, kun Hexayurt näyttää kuumalta; vedä vain lattiapäällyste takaisin ja istu alas. Lattialla istuminen tarkoittaa myös, että olet poissa kuuman ilman kuplista Hexayurtin korkeimmassa kohdassa. Tällä tavalla maahan varastoitunutta kylmää hallitaan ja käytetään henkilökohtaiseen jäähdytykseen koko jurtan jäähdyttämisen sijaan.

Vähennä auringon lämpöhyötyä

Mikä tahansa varjostus, joka vähentää Hexayurtiin osuvan auringonvalon määrää, vähentää auringon lämmön nousua. Varjostus aamulla pitää poissa lämmön, joka muuten olisi Hexayurtissa koko päivän. Hexayurtin asettaminen puiden alle tai kukkulan viereen voi antaa tämän vaikutuksen. Suuri banneri, jos se on oikein sijoitettu, voi heittää varjon, joka vähentää auringon nousua.

Hexayurtin pitäminen kiiltävänä tarkoittaa, että enemmän auringonvaloa heijastuu pois ja katto absorboi sitä vähemmän.

Vähennä kankaan voittoja

Vaikka Hexayurtiin kohdistuvaa auringonvaloa vähennetään, Hexayurt lämpenee edelleen, kunnes ulkopinta on lähellä ulkoilman lämpötilaa, ja jos tämä on lämpimämpää kuin sisäilma, lämpö vuotaa läpi Hexayurtiin ja lämmittää sisäilmaa. seinien ja katon vieressä. Seinien ja katon vuoraus verhoilla estää tätä kuumaa ilmaa pääsemästä muuhun Hexayurtiin. Niiden on oltava kevyitä Hexayurtin rajoitetun kantavuuden vuoksi

Vähennä laitteiden lämmönhyötyä

Koska Hexayurt on niin hyvin eristetty, kaikki jurtan lämpö pysyy sisällä, joten ole varovainen käyttämästä Hexayurtissa olevia koneita päivän aikana. Kaikki luovutettu lämpö lämmittää Hexayurtia. Kaikkien tietokoneiden tulee olla kannettavia, ei torneja. Rajoita jurtaan päästävän auringonvalon määrää – LEDin tai loistelampun valon luumeni tuottaa vähemmän wattia lämpöä kuin lumeni auringonvaloa. Jääkaappi tai jäähdytysyksikkö tulee asentaa siten, että sen lämmönpoisto (takana oleva putkikierukka) on jurtan ulkopuolella. Jos et tee tätä, jääkaappi tai jäähdytysyksikkö vain lämmittää jurtan.

SleepBreeze henkilökohtainen kylmälaukku

SleepBreeze henkilökohtainen jäähdytin on mielenkiintoinen laite. Periaatteessa se on pieni tuuletin, joka puhaltaa ilmaa pitkään sukkaan. Ilma vuotaa sukasta luoden lempeän tuulen. Jos asetat sellaisen sängylle vierellesi, se voi luoda ilmavirran ylitsesi, mikä voi auttaa sinua nukkumaan.

Kosteus

Yllä olevat kappaleet käsittelevät lämpötilaa. Kun tarkastelemme olosuhteita Hexayurtissa, meidän on otettava huomioon myös kosteus. Jos Hexayurt on luonnollisesti tuuletettu, teltassa olevan ilman kosteuspitoisuus (grammoina H2O:ta ilmakilogrammaa kohti) on suunnilleen sama sisällä ja ulkona. Jos Hexayurtissa kiehuu paljon ihmisiä tai kattiloita, kosteuspitoisuus on korkeampi sisällä. Kosteuspitoisuus ei kuitenkaan ole sama kuin suhteellinen kosteus. Kun puhumme kosteudesta, puhumme yleensä suhteellisesta kosteudesta, joka on kosteuspitoisuus prosentteina enimmäiskosteuspitoisuudesta kyseisessä lämpötilassa.

Kun jäähdytämme ilmaa, ilma jäähtyy lopulta niin, että vettä alkaa tiivistyä ilmasta lauhteena tai kasteena. Tämä lämpötila on kastepiste ja se on ilman kosteuspitoisuuden mitta; kohta, jossa suhteellinen kosteus on 100 %. Jos meillä on ilma, jonka kastepiste on 10 C, sen suhteellinen kosteus on 100 % 10 C:ssa, 80 % 14 C:ssa, 60 % 18 C:ssa, 40 % 25 C:ssa. Tämän ilman kastepiste on edelleen 10C, koska kosteuspitoisuus ei ole muuttunut. Psykrometrinen kaavio näyttää rH:n suhteessa lämpötilaan ja kastepisteeseen.

Jäähdytysilma ei vaikuta kosteuspitoisuuteen, mutta se lisää suhteellista kosteutta. Ainoa tapa vähentää kosteutta on jäähdyttää ilmaa kastepisteen alapuolelle ja saada kosteus tiivistymään. Pidä sitten tämä kuivempi ilma sekoittumasta kosteampaan ulkoilmaan.

Haihtuva jäähdytys

Katso artikkeli haihdutusjäähdytyksestä

Jos ilman kosteus on alle 100 %, vesi haihtuu. Nestemäisen veden muuttaminen höyryksi vaatii lämpöä , joten jäljelle jäänyt vesi jäähtyy luovuttaessaan lämpöä höyrylle. Periaatteessa tämä jatkuu, kunnes veden lämpötila on laskenut ilman kastepisteeseen. Näin kehomme säätelee lämpöään - hikoilemalla ja sitten kun hiki haihtuu, se ottaa tämän lämmön pois, mikä auttaa kehoa pysymään viileänä. Siksi tuulessa seisominen tuntuu niin viilentävältä - haihdutus toimii paljon paremmin, jos ihollamme on jatkuva kuiva ilmavirta. Jos ilma on tyyntä, saamme ohuen rajakerroksen ilmaa, joka on kyllästynyt haihtuneeseen hikiemme ja tämä kerros ei pysty imemään enempää kosteutta.

Jos vesiämpäri sijasta ruiskuttaisimme vettä ilmaan, vesi haihtuu ilmassa. Veden haihtuessa se jäähtyy, kunnes kaikki suihkepisarat ovat haihtuneet ja ilma on jäähtynyt ja ilman kosteuspitoisuus kasvanut. Tämä tunnetaan nimellä adiabaattinen jäähdytys. Ilman lämmön muodossa oleva energia muuttuu energiaksi ilmassa olevan vesihöyryn muodossa, mutta ilman kokonaisentalpia ei muutu. Mitä kuivempi ilma on, sitä tehokkaampi haihdutusjäähdytys on. Psykrometrisestä kaaviosta voimme nähdä, että ilma, jonka kastepiste on 15 C ja lämpötila 30 C (eli rH = 40 %), voidaan teoriassa jäähdyttää 20 asteeseen, jos nostamme rH:n 100 prosenttiin . Jos nostamme rH:n 70 prosenttiin, tämä voi jäähdyttää ilman 24 asteeseen.

Hexayurtissa mahdollisuuksia ovat:

  • Veden suihkuttaminen ilmaan
  • Suihkuttamalla vettä ihmisten iholle tai vaatteille, jotta jäähdytysvaikutus leviää suoraan kehoon
  • Aseta verkkoverho tulevan ilmavirran eteen niin, että verhon pohja on vesikaukalossa, jotta vesi imeytyy verhoon haihtuessaan pois.

Huomaa, että mikä tahansa näistä vaihtoehdoista lisää suhteellista kosteutta ja ilman kosteuspitoisuutta.

Katso myös Burning Man Evaporative Cooler

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.