1. ábra: Élelmiszer-feldolgozó helyiség
FA info icon.svgSzög lefelé icon.svgProjekt adatok
SzerzőiGyakorlati Akció
ElhelyezkedésRögbi , Egyesült Királyság
Linkekhttps://practicalaction.org/
OKH ManifestLetöltés

Bár nyilvánvalóan nagyon szép egy vadonatúj épület, ahol bármilyen élelmiszergyártó egység helyet kap, ez természetesen nem mindig lehetséges. A következő megjegyzések ezért útmutatóul szolgálnak azoknak, akik az elejétől kezdik a munkát, vagy átalakítanak egy meglévő szerkezetet.

Falak és általános belső burkolat

Az alapos tisztítás érdekében minden belső falat legalább sima vakolással kell vakolni a termelési területeken. Kerülni kell a párkányokat és a durva felületeket, mivel felhalmozódik a por, és nagyon nehéz őket tisztítani. Ha a pénz engedi, erősen ajánlott a falak mázas burkolása körülbelül 4 méteres szintig. Ha ez lehetetlennek bizonyul, a kiválasztott területeket kerámia burkolattal kell ellátni (például a mosogató mögött, vagy ahol a gépek jelentős mennyiségű termék fröccsenését okozzák).
Figyelmet kell fordítani arra, hogy megakadályozzák a madarak, rágcsálók és repülő rovarok bejutását a tetőszerkezet résein keresztül, különösen ott, ahol a tető csatlakozik a falhoz. A trópusi éghajlaton a túlnyúló tetők, amelyek megakadályozzák a közvetlen napfényt az épület falaitól, kényelmesebbé teszik a dolgozók életét.

A padló

A legtöbb élelmiszer-feldolgozási művelet nedves eljárással jár, ezért nyilvánvalóan nagyon fontos megbizonyosodni arról, hogy a padló jó minőségű betonból készül, amely egy központi vízelvezető csatornába dől. Ez azt jelenti, hogy a nap végén az egész padlófelületet le lehet tömlőzni, és természetes módon elvezetni egy központi pontig. A vízelvezető csatornát nehéz vasrácstal kell ellátni, amely könnyen eltávolítható a lefolyó belső tisztításához. Különös figyelmet igényelhet az a pont, ahol a lefolyó kilép az épületből, mivel ezen a ponton egy nyitott lefolyó folyosót biztosít a patkányok és egerek számára, hogy beléphessenek a szerkezetbe. Az ilyen típusú lefolyónyílások végére dróthálót kell rögzíteni. A lejtős gyártópadló és a falak hézaga egy másik terület, amelyre figyelmet kell fordítani. A derékszögű csatlakozás kiváló helyet biztosít a szennyeződések lerakódására, ezért a cementpadló esztrichnek íveltnek kell lennie, hogy találkozzon a falfelülettel.

Világítás

Az általános munkához a fénycsövek jó megvilágítást biztosítanak, de nem szabad elfelejteni, hogy ha gyorsan mozgó, szabad részekkel rendelkező gépeket, például malmokat használnak, biztonsági okokból fontos, hogy normál izzólámpával is rendelkezzen. Ennek az az oka, hogy bizonyos körülmények között a gép forgó része állónak tűnhet, ha sebessége megegyezik a fénycsövet futtató hálózati áram ciklusainak számával.

Elektromosság

Tekintettel arra a tényre, hogy a berendezést le lehet tömíteni, minden elektromos pontot magas szinten kell elhelyezni. Ideális esetben vízálló aljzatokat kell használni, de sok esetben magas költségük miatt ez nem lehetséges.

Vízellátás

Nyilvánvalóan elengedhetetlen a megfelelő tiszta, ivóvíz ellátás a termelési terület körüli csapokból. Hacsak nem lehet nagy mértékben támaszkodni a hálózatra, egy magas szintű víztároló tartály rendkívül hasznosnak bizonyulna. Egyes helyzetekben a vezetékes víz időnként kissé zavaros lehet. Ilyen esetekben érdemes vagy két víztartályt, vagy egy nagy tartályt belülről osztani, hogy az egyik fele leülepedjen, míg a másik használatban van.

Szellőzés

Mivel sok élelmiszer-feldolgozási művelet fűtéssel jár, elengedhetetlen a jó szellőzés. Egy kényelmes dolgozó végül is jobb munkás. A fémhálóból és nylon szúnyoghálóból készült szendviccsel fedett nagy ablaknyílások jó lehetőséget biztosítanak a levegő bejutására az épületbe, különösen akkor, ha az uralkodó szél iránya kihasználható.
Ahogy a forró levegő felemelkedik, a magas szintű szellőzés (hálós burkolatokkal) a falak teteje és a tető között növeli a légáramlást. Ha megfizethető, a mennyezetre szerelt elektromos ventilátorok ajánlottak.

Általános alaprajz

Az üzemben alkalmazott különféle műveleteket ésszerű keretek között külön kell tartani. A palackmosást például a legjobb a szabadban végezni, nehogy az elkerülhetetlen balesetekből származó üvegszilánkok belekeveredjenek a gyártási folyamatba. A romlandó nyersanyagokat külön kell tárolni, csakúgy, mint a nem romlandó nyersanyagokat. A csomagolást ismét külön kell tárolni, és valamilyen módon meg kell osztani az irodaterületet. A WC-ket, ha lehetséges, külön épületben kell elhelyezni. Ha ezeket a főépületben kell elhelyezni, két ajtónak kell lennie a WC és a gyártótér között. A jó higiénia érdekében a dolgozóknak legalább szappannal és tiszta törölközővel ellátott kézmosó létesítményekhez kell hozzáférniük. A zuhanyozást nem lehet túlzottan ajánlani, mivel ez lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy a nap elején alaposan megmosakodjanak.

Az 1. ábra egy élelmiszer-feldolgozó helyiség tipikus elrendezését mutatja be, bemutatva, hogyan mozognak a nyersanyagok a folyamaton (és a helyiségen keresztül) anélkül, hogy az utak keresztezik egymást. Ez segít megelőzni a késztermékek bejövő, gyakran koszos nyersanyagok általi szennyeződését, és egyértelműen azonosítja a helyiség azon területeit, ahol különös figyelmet kell fordítani a higiéniára.

Hivatkozások és további olvasmányok

Élelmiszer-feldolgozó berendezések tervezése Műszaki ismertető, Gyakorlati intézkedések
Élelmiszer-mérgezés és megelőzése Műszaki tájékoztató, Gyakorlati tevékenységek
Minőségbiztosítás kisméretű vidéki élelmiszeripar számára FAO Mezőgazdasági Szolgálat Bulletin 117, Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete 1995
Staring a Small Food Processing Enterprise Peter Fellows, Ernesto Franco és Walter Rios ITDG Publishing/CTA 1996

FA info icon.svgSzög lefelé icon.svgOldaladatok
RészeGyakorlati tevékenységek Technikai Alsó
Kulcsszavakélelmiszer , épület , élelmiszer-feldolgozás
SDGSDG02 Zéró éhség
SzerzőiFatima Hashmi
EngedélyCC-BY-SA-3.0
SzervezetekGyakorlati Akció
Portálva innenhttps://practicalaction.org/ ( eredeti )
Nyelvangol (en)
Fordításokkínai , koreai , héber
Összefüggő3 aloldal , 8 oldal link itt
Hatás14 097 oldalmegtekintés
Létrehozva2008. március 28. Fatima Hashmi
MódosítottFelipe Schenone , 2024. január 29
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.