Tyrni pähkinänkuoressa[edit | edit source]

(Hippophae rhamnoides), Finnbär Marja 6-10 mm keltainen, tai punaoranssi. Poiminta vasta lokakuus- sa lehtien tiputtua. Sopii juomiin, jälki-, liha- ja kalaruokiin sekä lääke-kasviksi. A-, B1-, B2, E- F- ja C-vita-miinia erityisen paljon.
Suomessa tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla, Uudenkaupungin saaristosta aina Tornioon asti sekä Ahvenanmaalla. Villiintyneitä kasvustoja tavataan paikoin Suomenlahden rannikolta ja joskus myös Etelä-Suomen sisämaasta.

Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä. Happamien marjojen C-vitamiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia. A-, B1-, B2, E- ja F-vitamiinia on myös erikoisen paljon. Tyrnin vitamiinipitoisuus säilyy hyvin pakastetuissa marjoissa tai niistä valmistetuissa soseissa, mehuissa säilyvyys on hieman huonompi. Poiminta vasta lokakuussa lehtien tiputtua. Luonnonvaraisia saa poimia Vaasan pohjoispuolella 15. syyskuuta lähtien ja eteläpuolella 1. lokakuuta lähtien. Oksien katkominen ja vahingoittaminen kiellettyä.

Tyrnimarjamehua kannattaa pussittaa jääpalapussiin. Sopii juomiin, jälkiruokiin, liha- ja kalaruokiin hillona, lääkekasvina. Myös tyrnin lehdet ja kukinnot voi hyötykäyttää esim. teejuomissa. Jos tyrnimarjoja soseuttaa tai mehustaa, siemenet kannattaa kerätä talteen. Tyrnin siemenien vitamiinipitoisuus on erinomainen ja siemenet säilyvät kuivattuina.

Tyrni oli vuoteen 2006 asti rauhoitettu.[1]

[1]↑ Tyrni ei enää ole rauhoitettu 14.9.2006. Ympäristöministeriö. Viitattu 29.9.2009.

http://species.wikimedia.org/wiki/Hippophae_rhamnoides

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea-buckthorn

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tyrni

PHOTO

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hippophae_rhamnoides_051013.jpg

DRAWING

243.jpg

USES

SKIN SOFTNER, JAMS, PIES

BOTANICAL FORAGING SIGN

https://www.appropedia.org/File:KasviPixelache1.pdf

Page data
Authors Mikko lipiäinen
Published 2010
License CC-BY-SA-4.0
Impact Number of views to this page and its redirects. Updated once a month. Views by admins and bots are not counted. Multiple views during the same session are counted as one. 431
Issues Automatically detected page issues. Click on them to find out more. They may take some minutes to disappear after you fix them. No lead section, No main image
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.