Kasvi pähkinänkuoressa[edit | edit source]

(Sorbus intermedia) kasvaa puisto- ja pihapuuna Etelä-Suo-messa. Kotipihlajaa muistuttavan puun lehden alapinta on harmaa-karvainen. Marja on soikea ja punaruskea. Puiden kuivatuista kukista ja nuorista lehdistä voi tehdä teetä. A- ja C-vitamiinia sisältävät mar-jat käyvät mehun, viinin ja hillon valmistukseen. Marjat ovat syötäviä keitettyinä.


Ruotsinpihlaja (Sorbus intermedia) kasvaa Suomessa Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa. Hajanaisia esiintymiä on Lounais-Suomessa. Istutettuna puisto- ja pihapuuna sitä kasvatetaan Etelä-Suomessa.


Ulkonäkö[edit | edit source]

Ruotsinpihlaja kasvaa enintään 10–15 metriä korkeaksi. Se eroaa kotipihlajasta etenkin lehtien muodon perusteella: kotipihlajanlehdissä on 5–6 paria ja lehdykät ovat parittain, ruotsinpihlajan lehdet ovat parihalkoisia tai parijakoisia, joskus harvoin voi lehden tyvessä olla lehdykkäpari. Samannäköisen suomenpihlajan lehden tyvessä on 1 tai 2 lehdykkäparia. Ruotsinpihlajan lehden alapinta on harmaakarvainen. Marja on soikea ja punaruskea.


Käyttö ravintona[edit | edit source]

Marja on syötävä ja siitä voi valmistaa mehua.

BOTANICAL FORAGING SIGN[edit | edit source]

https://www.appropedia.org/File:KasviPixelache2.pdf

SEE ALSO

Pihlaja

Page data
Authors Mikko lipiäinen
Published 2010
License CC-BY-SA-4.0
Impact Number of views to this page and its redirects. Updated once a month. Views by admins and bots are not counted. Multiple views during the same session are counted as one. 138
Issues Automatically detected page issues. Click on them to find out more. They may take some minutes to disappear after you fix them. No lead section, No main image
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.