kasvi pähkinänkuoressa[edit | edit source]

Marja-aroniaa (Aronia mitschurinii)käytetään pensasaitana. Keväällä kukkivan pensaan kukat ovat valkoiset. Lehdet saavat syksyllä punaisen värin. Sen mustissa ja kiiltävissä marjoissa on paljon C-vitamiinia ja ne soveltuvat hyvin esimerkiksi hilloihin ja hyytelöihin.Marja-aronia (Aronia mitschurinii) on yksi aronia-sukuun kuuluvista pensaista. Se kasvaa 1–3 metrin korkuiseksi ja soveltuu hyvin pensasaitoihin. Pensas kukkii keväällä ja kukat ovat valkoiset. Lehdet saavat syksyllä punaisen värin.

Kasvupaikan suhteen lajilla ei ole suuria vaatimuksia. Parhaiten se kuitenkin tuottaa marjoja aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa. Savimaa sekä kuiva ja hiekkainen maa eivät ole hyviä paikkoja. Yhdestä pensaasta voi marjoja tulla jopa 8–10 kiloa. Marjat ovat mustia ja kiiltäviä. Marjasatoa lisää myös oksien leikkaus 5–7 vuoden välien, mutta leikkuuvuonna satoa ei tietenkään tule. Marjoissa on paljon C-vitamiinia ja soveltuvat hyvin esimerkiksi hilloihin ja hyytelöihin.

Laji voi olla vaikeaa erottaa koristearoniasta, mutta koska jälkimmäinen on nimensä mukaisesti ensisijaisesti koristepensas, niin sen marjat ovat pienempiä eivätkä aivan yhtä hyviä.

Lähteet

   * Puutarhamaailma


http://fi.wikipedia.org/wiki/Marja-aronia

english has several spp http://en.wikipedia.org/wiki/Aronia_mitschurinii

PHOTO

marjaaronia.jpg

DRAWINGUSES

http://web.archive.org/web/20150822183452/http://www.vinkkilanluomutuote.fi:80/aronia.html


BOTANICAL FORAGING SIGN

https://www.appropedia.org/File:KasviPixelache1.pdf

Page data
Authors Mikko lipiäinen
Published 2010
License CC-BY-SA-4.0
Impact Number of views to this page and its redirects. Updated once a month. Views by admins and bots are not counted. Multiple views during the same session are counted as one. 1,228
Issues Automatically detected page issues. Click on them to find out more. They may take some minutes to disappear after you fix them. No lead section, No main image
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.