Готвенето на открит огън е като изгаряне на пари
FA info icon.svgИкона за ъгъл надолу.svgДанни за проекта
авториЙохан Льофстрьом
МестоположениеГевле , Швеция
OKH манифестИзтегли

Хората, които живеят в неразвити райони, които имат малко или никакво гориво , електричество , вода , храна , често са силно креативни личности. Те се борят и се опитват да се справят с всякакви дребни средства, които могат да намерят за деня. Някои от техните най-малки идеи - понякога много прости трикове или методи, които могат да помогнат за пестене на вода и/или енергия - могат лесно да бъдат приложени в кухни с модерни електрически уреди в развитите нации. Дори и най-малкият процент намаление на електричество, газ и вода ще направи видима промяна в месечните/годишните сметки за комунални услуги и може да направи вашата икономика и начин на живот малко по-добри и спокойни. [1] Така че, за да ви помогне да намалите разходите си, да ви накара да научите, да се адаптирате към нови, прости навици, този проект ще ви помогне да се подготвите - своевременно, преди цените на електроенергията и енергията и данъците върху емисиите да се повишат още повече - с някои предложения , прости, лесни за използване методи, които да ви помогнат да готвите много по-ефективно.

Цели и цел на този проект

Краткосрочни цели

 • разпространяване на информация за възможностите и простотата с актуализирани и подобрени методи за готвене .
 • опитайте се да създадете разбиране за това, което имаме, което другите може да нямат.
 • промяна на дребни рутини и поведение сред хората, за да ги накарате да мислят за собствената си употреба и отпадъци.
 • създайте разбиране, че много малки, отделни количества от всякакъв вид отпадъци в много милиони домове се сумират и се равняват на глобално свлачище.
 • накарайте хората да осъзнаят, че всяка малка секунда спестяване на електроенергия ще бъде от полза и ще доведе до малко по-ниски сметки от енергийните и комуналните компании.
 • популяризиране на Nega-watts - мисленето на "Един спестен ват е спечелен ват".

По-голямата перспектива

 • вдъхнови много хора да се почувстват добре от спестяването, така че да станат нетърпеливи да опитат да експериментират, за да намерят много повече енергоспестяващи методи за готвене.
 • вдъхновяват други да започнат подобни проекти за ефективност в други области на домовете и ежедневието си.
 • накарайте хората да забележат и намалят загубата и да спестят повече електричество, време, вода и енергия.
 • да образова хората как да пазаруват по-умно, да готвят повече у дома и да се хранят по-здравословно.
 • повлияе на идеята за малка лична промяна сред нарастваща група от хора.
 • накарайте хората да мислят за солидарност с други живи хора и за хората в бъдещите поколения.
 • намаляване на количеството големи и скъпи уреди, които се инсталират рутинно в новопостроени домове.Илюстрация как да превърнете старата тенджера в топлозадържащо уплътнение/якаКак да поставите уплътнения/шийки към модерна печка

Илюстрации за това как някои хора изграждат уплътнения/яки, за да задържат топлината най-близо до съда за готвене. Това работи добре както при открит огън, така и при модерни електрически печки. Не се опитвайте да използвате това на газов котлон! Изображенията са предназначени само за вдъхновение!


Уреди и оборудване

Повечето съвети в този проект се отнасят предимно до обикновено стандартно електрическо оборудване , което се среща често в повечето домакинства. Няма да има инструкции или предложения за методи, които ви предлагат да изградите нещо или да закупите нещо скъпо.

На първо място, тези методи имат за цел да бъдат възможно най-лесни/опростени за използване, така че всеки да може да ги разбере и да ги превърне в навик за използване през цялата година. Второ, защото някои хора биха могли да се вдъхновят от тези ефективни методи и евентуално да открият други прости и умни методи в различни зони около къщата, които са източник на загуба на електричество, вода, хартия, време или нещо друго. Илюстративната скица по-горе е предназначена само като вдъхновение от неразвитите региони, за това как хората се опитват да запазят топлината там, където е необходима, и да не я оставят да се изплъзне във въздуха.

Всеки модерен дом разполага с някои стандартни уреди като хладилник/фризер и фурна/котлон с 3-4 котлона отгоре. [2] Тази статия ще покаже няколко описателни метода, с които можете да опитате и експериментирате, но бъдете внимателни и се опитвайте да сте в безопасност през цялото време.

Микровълновата фурна и електрическата кана за вода са много полезни за бързо загряване и кипене на малки количества храна или вода. Можете дори да се възползвате от 2 чайника с различни размери, един за случаи, когато просто искате да изпиете една или две чаши чай или разтворимо кафе, и друг по-голям за кипене на по-големи количества вода. Необходимото време и електроенергия, използвана/загубена за кипене на вода в чайник или тенджера, зависи много от съотношението между количеството вода към въздуха в чайника/съда.

Готвене със задържана топлина – всичко, от което се нуждаете, е кърпа!

Вижте Готвене на кърпи – изключително лесно е. Достатъчно е да увиете тенджерата в голяма кърпа, докато е гореща; поставянето на съда за готвене в картонена или стиропорена кутия е малко по-добро. Изолирана кутия отново е по-добра (но има нужда от малко работа, за да се настрои).

Уверете се, че храната е приготвена правилно - особено храни като нахут и боб, които трябва да се варят около 30-40 минути, за да бъдат безопасни за консумация. Много други по-прости храни, като овесени ядки или зеленчуци, могат просто да се сварят и след това да изключите котлона незабавно. Тенджерата ще продължи да се готви, докато е увита с кърпа или поставена в котлона със задържана топлина.

Никога не кипвайте повече вода от текущите ви нужди!

Въпреки това, ако имате чист и празен термос, можете да го напълните с тази допълнителна гореща вода и термосът може да го поддържа горещ за няколко часа. Ако обикновено пиете чаша разтворимо кафе малко по-късно след хранене, няма да е необходимо да кипвате нова вода за това. (ако имате запасена топла вода в термоса)

Никога не пестете и използвайте повторно вода, в която сте варили всякакъв вид храна! Може да бъде опасно и нездравословно.

Вижте още съвети за пестене на електроенергия в Електрически уреди

Ще ви трябват два до три различни по размер тигани/тенджери с капаци. Капакът винаги трябва да приляга възможно най-плътно отгоре, за да се избегне изтичането на топлина и пара и загубата им. Винаги използвайте колкото е възможно по-малък тиган/тенджера за вашите готварски нужди. Малко количество вода и голямо количество въздух под капака ще бъдат неефективни. Точно същото, както е обяснено по-горе с чайника. Уверете се, че сте покрили продукта, който възнамерявате да готвите, с вода, но не с прекалено много вода.

Един или два различни по големина тигани също е добре да имате. Някои големи тигани се предлагат с капаци, които могат да бъдат полезни при друго готвене, дори ако обикновено използвате тиган за готвене на неща, които не се нуждаят от капак, можете да държите капак в едната си ръка като щит, например : ако пържите бекон или изливате гореща вода в мивката. Това помага да предпазите дрехите си от оцветяване. [3]

Използвайте само тигани с идеално плоско дъно и дебело дъно. Искате възможно най-тесен контакт между дъното на съда и повърхността на котлона/горелката. Това води до намаляване на времето, необходимо за загряването му, по-кратки времена за готвене и по-малко загуба на топлина. Комбинираната маса на котлона и дъното на тигана задържат по-големи количества топлина, така че обикновено можете да изключите напълно котлона поне 2-4 минути преди да сте готови. [4]

Винаги съобразявайте размера на тигана с размера на котлона. Ако виждате част от котлона извън ръбовете на тигана: ще загубите много топлина и е възможно да изгорите ръцете си на дръжката. Ако използвате много по-голям съд от котлона, ще получите ефективна топлина само в средата на съда и малко по-малко около краищата, което означава малко по-дълго време за готвене. Някои големи, евтини модели тигани могат да получат изкривяване на дъното си след известно време, така че ако стои и леко поклаща на котлона: спрете да го използвате за готвене. Това води до загуба на много топлина и пари в празните пролуки и лоша контактна повърхност.

Поддръжка

Опитайте се да поддържате всичките си уреди чисти, както отвън, така и отвътре. По-вероятно е да готвите у дома редовно, ако изглеждат чисти и свежи за употреба. Оборудването ще има малко по-дълъг живот и няма да е необходимо да го сменяте толкова често. Вероятно също така няма да излизате да се храните в ресторантите толкова често, ако обичате да готвите у дома. Така ще спестите пари!

За повече съвети относно лесни начини за пестене на електроенергия вижте Електрически уреди

Обяснени методи за готвене

Тук ще можете да намерите някои примери за приготвяне на храна , които можете да изучавате и опитате да използвате, за да научите за някои актуализирани, подобрени, по-интелигентни и енергоспестяващи методи за готвене, които са подобни на готвенето с кърпи . По-долу има няколко примерни рецепти. Опитайте се да приложите тези прости техники и това знание във вашата кухня. Опитайте се да създадете навик да ги използвате редовно. Те са лесни за използване през цялото време и ви предпазват от връщане към старите ви неефективни методи.

Опитайте се да си направите личен „опис на храна и хранене“ или дневник за пробен период от 2-3 седмици или 1-2 месеца, за да можете да видите по-ясно колко често размразявате и готвите замразена храна, какви видове въглехидрати приемате ядете и колко често (картофи, паста, ориз и т.н.), колко често консумирате месо и т.н. Никой няма да иска да ви принуди да спрете да ядете това, което обичате да ядете. Никой няма да ви принуди да станете вегетарианец или веган , но е разумно понякога да правите инвентаризация, за да станете по-ясни за себе си относно това, което ядете, по същия начин, по който можете да направите икономически или финансов бюджет, за да изброите всичко в по-прост начин за това какви видове храна, колко често и колко скъпи са, които консумирате. Също така ще можете да изчислите резултата, който получавате от обичайните си ежедневни методи.

Опитайте се да мислите за всичко това като за опис на времето за готвене и времето за почистване. Опитайте се да анализирате вашите методи на готвене и се опитайте да направите другите си рецепти малко по-ефективни във времето и разходите. Също така, моля, не се колебайте да допринесете за тази статия, ако измислите нещо, ако този метод или рецепта е: лесен за използване и ще спести време за готвене, електричество, вода или време за почистване (и няма да изисква персонализирани вградено, специално или модифицирано оборудване)

Добро правило за енергийно ефективно готвене е да избирате пресни продукти в магазина. Те ще изискват най-малко време за подготовка и готвене в сравнение със замразените храни и готовите вечери.

Променя се постепенно

Може би веднага можете да изберете един или два дни в месеца, в които да замените храната, която отнема най-много време и енергия, с друг вид подобна храна, която е малко по-бърза за приготвяне и ще струва по-евтино за закупуване и намалява потреблението на електроенергия. Може би можете да отделите един или два дни в седмицата, в които да замените типичния си източник на въглехидрати, който изисква най-дълго време за готвене, и да опитате друг вид. Страхотни примери за интелигентни и бързо приготвени въглехидрати са кус-кус и булгур и те са обяснени в раздела с рецепти по-долу.

Можете да опитате да започнете бавно. След като свикнете с някои от тези начини на мислене, пазаруване, готвене и живот, можете постепенно да увеличите броя на дните в месеца, в които променяте диетата си. Положителните странични ефекти от това са, че ако например намалите консумацията на варени или пържени на фурна картофи само веднъж или два пъти седмично, ще се насладите на вкуса им много повече, когато ги ядете следващия път след кратко или дълга пауза. След тези първоначални експерименти може би можете да изберете един или два дни на месец, за да смените вашето месо/телешко с друг вид месо като пилешко, пуешко, свинско или риба. Можете също така да промените „ден за птиче месо“ и да го превърнете в ден за салата.

Когато забележите, че тези малки промени започват да намаляват сметката ви за електричество и сметките за хранителни стоки, вероятно ще се интересувате да увеличите броя на дните, в които готвите и се храните по-ефективно. Надяваме се, че всеки може постепенно да премине към само 3-4 „месни дни“ на седмица. Има много висока зависимост между времето за готвене, потреблението на енергия и по-здравословната храна. Ако намалите леко разходите си за храна през делничните дни, само с един или няколко процента в продължение на няколко месеца, лесно ще можете да си позволите малко по-големи празнични ястия при специални поводи като празници. (Например малко по-големи торти за рожден ден, пуйка за Деня на благодарността, коледна вечеря или всякакви вечери за годишнини)

Рецепти

Яйца, варени

Когато варите яйца, помислете колко яйца искате веднага и колко може да искате през следващите два дни. Варените яйца ще се запазят свежи във всеки нормален хладилник поне 2-3 дни (ако черупката им не е напукана или счупена) . Така че сварявайте няколко допълнителни яйца всеки път, което няма да изразходва допълнителна енергия. Всъщност това ще ви предпази от необходимостта да варите яйца всеки ден. Това може да намали потреблението на енергия за варене на яйца с до 50%. И всеки ден получавате готово сварено яйце само за няколко секунди, за които отваряте вратата на хладилника. Мислете за това като за мигновени яйца!

За да заври, започнете с наливане на прясна студена вода в електрическата кана и я стартирайте. Не забравяйте да използвате точното количество вода, необходимо за всичко, което ще варите. Пълненето на чайник или тиган с допълнителна студена вода само ще удължи времето за готвене и ще загуби повече електроенергия.

Изберете тенджера с добър размер, която ще побере броя яйца, които искате да сготвите на един слой. Тя трябва да има плътно прилягащ и неповреден капак. Не наливайте леденостудена вода в този съд, защото само ще охладите металното дъно и стените. Поставете яйцата внимателно в тигана и налейте малко вода от чешмата на дъното. Поставете тигана върху горелка/котлон, който е със същия размер като дъното на тигана и включете на максимална топлина, когато водата в чайника заври.

Вземете чайника и бавно изсипете горещата вода внимателно в тигана с яйцата. Понякога може да е полезно да наклоните леко тенджерата към вас, така че яйцата да се търкулнат на ваша страна и да можете да излеете горещата вода от другата страна на тенджерата, защото изливането на гореща вода върху студени черупки може да ги напука или счупи.

Поставете капака на тенджерата! Стартирайте таймер! Винаги използвайте таймер, когато готвите, той ще ви попречи да гадаете и оценявате времето. Това предположение често ви подвежда да готвите 2-3 допълнителни минути „за по-сигурно“, а това винаги е ненужно!

Постепенно намалете котлона на плочата една степен наведнъж, за да поддържате равномерно кипене. Никога не трябва да кипи твърде силно или да бълбука твърде бурно. Ако сте го намалили твърде много и кипенето намалее и се забави до спиране, можете да го увеличите с една степен за минута или две, за да започне отново да бълбука равномерно.

Има много топлина, която се натрупва и съхранява в комбинираната маса на котлона и дъното на тигана, ако контактът между тях е възможно най-плосък и плътен. Така че можете да изключите котлона поне 2-3 минути преди вашите яйца да са готови! [5]

Яйца в микровълнова фурна

Ако варите само едно или две яйца всеки път, можете дори допълнително да подобрите ефективността, като се научите как да ги печете в микровълнова. Можете да използвате чаша за кафе или подобно устройство. В някои магазини дори се предлага продукт с форма на яйце, в който е предназначено да поставите яйцето си и да го сготвите в микровълнова фурна. Благодарение на неговия дизайн ще предотвратите експлозии в микровълновата фурна, поради твърде висока температура или твърде бързо готвене на яйцето.

Ще трябва да научите и практикувате своя начин, за да получите подходящо сварено яйце, за възможно най-кратко време, в зависимост от ефекта и силата на модела на вашата микровълнова печка.

Започнете, като счупите яйце в чаша, отстранете всички черупки. добавете малка щипка сол и използвайте вилица или лъжица, за да разбиете леко жълтъка. (може да разбъркате малко, за да получите повече от консистенцията на бъркани яйца на готовия продукт)

Поставете чашата в микровълновата и я включете на пълна мощност за 10 секунди. оставете да почине за 10 секунди. Може да е много горещо. След това го извадете внимателно, за да проверите. (Можете отново да разбъркате малко с вилицата или лъжицата, за резултата от бъркани яйца). След това поставете чашата отново във фурната, за да се загрее отново за още 10 секунди на пълна мощност. Повторете до желаната твърдост. Спрете фурната веднага, ако чуете пръскащи звуци, за да не се налага да почиствате цялата вътрешност на стените на фурната. Твърде много микровълнова фурна ще доведе до големи експлозии на яйца. Ще стане много горещо!

Със следващото яйце, което сготвите, вероятно ще можете да намалите времето за готвене с няколко секунди при първата и втората сесия на нагряване. Продължавайте да практикувате, докато получите най-подходящо свареното яйце.

с моята микровълнова фурна са необходими 2 сесии по 25 секунди всяка при 1280 W, приблизителното потребление на електроенергия е приблизително 1 цент на яйце, без да се включват разходите за микровълновата фурна. Всичко, което трябва да почистя, е една чаша и една лъжица, без тенджери или тигани за миене. Така че голямо спестяване на гореща вода и перилен препарат.

Овесена каша

Овесените ядки са чудесен източник на въглехидрати, енергия и някои хранителни вещества сутрин. Традиционно се приготвя доста бързо. Обикновено има рецепти и инструкции на плика или кутията с овесени ядки, които препоръчват да се варят в тенджера на котлона за 3-8 минути! (това е наистина лош съвет!) Ето един метод, който ще елиминира нуждата от миене и почистване на тигана. Тази рецепта ще ви накара да сварите овесените си ядки напълно с помощта на електрическа кана и директно в съда или купата, от която ще ядете.

Сварете 2-3 чаши вода в електрическата кана. (ако ще ви трябва топла вода за варене на яйца или чаша чай или разтворимо кафе, кипнете това количество вода едновременно)

Вземете керамичен дълбок съд или чиния за супа, която ще съдържа поне една голяма порция каша. Сложете на котлон, без да включвате котлона! Намерете капак за тенджера, който приляга добре и плътно върху ръба на съда.

Изсипете 1 чаша рулирани овесени ядки [6] или овесени ядки [7] (или до 2 чаши, ако сте гладни) в съда/чинията, добавете щипка сол.

Изсипете врящата вода от чайника върху овесените ядки. Имате нужда от малко повече от една чаша вода за всяка чаша овес. Покрийте бързо купата с капака! Наистина можете да използвате всичко чисто и плоско, с което да го покриете, стига да пасва над ръба на съда и да задържа по-голямата част от парата, но да не става влажно и подгизнало, така че да се свива и да докосва храната ви, когато се готви на пара вътре.

След 2-3 минути повдигате капака. Може да изпусне малко кондензирана вода от капака, така че продължавайте да го държите над купата с овесена каша, за да избегнете бъркотия. Разбъркайте малко с лъжица в кашата и бързо поставете капака отгоре! Изчакайте още 2-3 минути и трябва да е готово за консумация. Сложете любимите си топинги върху него и яжте! [8]

Някои примери за много вкусни и здравословни топинги са настърган/настърган кокос, канела на прах, ябълково пюре, натрошени лешници, бадеми, орехи или дехидратирани плодове като кайсии или стафиди. Експериментирайте и смесвайте! Ако можете да измислите много версии, никога няма да ви омръзне ефективният овес сутрин.

След като сте изяли овесените ядки, изсипете хладка вода върху съда и го оставете да престои с малко вода, за да се разтворят всички остатъци. Това ще бъде много лесно за измиване по-късно и няма да изисква много препарати или работа.

Кус-кус и булгур

Торбичка булгур

Това са два вида обработена пшеница, популярни в кухнята на Близкия изток и Северна Африка. Предлагат се в опаковки от различни фини/едри зърна и са здравословен и енергийно ефективен източник на въглехидрати. Необходимите времена за готвене са изключително кратки и идеален заместител на всеки вид въглехидрати, които изискват дълго време за готвене. Може да има малка разлика при някои различни видове производител и размер на зърната на кускуса и булгура, но това е общо обяснение как да ги приготвите. Ще усъвършенствате метода и точното необходимо количество вода след само 3-4 опита.


Сварете вода в електрическата кана. Ще ви трябват 2 чаши гореща вода за всяка чаша суров кускус, който искате да направите.

Поставете стъклена купа, голям керамичен дълбок съд или чиния за супа върху котлон, без да го включвате! (уверете се, че купата се препоръчва за използване в микровълнова фурна и други подобни)

Изсипете една чаша кускус или булгур на човек в купата, след което добавете една щипка сол на порция. Изсипете гореща вода в купата, две чаши вода на чаша суров кускус. Покрийте купата с капак (и/или кърпа). Тя трябва да е херметична, увиването на текстилна кърпа около ръба на купата помага

Оставете купата на котлона за 2-3 минути, ще се сготви/запари равномерно, без да използвате ток от фурната. Махнете капака, разбъркайте го малко с вилица и поръсете подправки по ваш избор и/или малко зехтин или олио за салата и след това бързо поставете капака обратно. За още 2-3 минути готвене/задушаване. Булгурът понякога отнема още една-две минути, за да стане готов.

Когато попие всичката вода, пара и олио е готово. Разбъркайте още малко, поставете купата на масата за хранене, махнете капака в последния момент. Вкусни примери за комбинации от подправки и рецепти за различни топли или студени салати с кус-кус ще се появят тук по-късно

Картофено пюре (картофено пюре)

За някои храни наистина трябва първо да помислите, преди да ги обявите за енергийно ефективни. Например фабрика, която прави прахообразно инстантно пюре от картофи, трябва да използва електричество. В някои аспекти е малко по-ефективно да го направите (за разлика от това да готвите картофите си и след това да ги пасирате) поради широкомащабното производство и възможностите за намаляване на някои транспорти (защото теглото на водата, влагата се източва от картофи в този процес). Но никога не трябва автоматично да казвате, че това е по-умна храна, само защото пестите електроенергия, когато я приготвяте у дома. За всеки продукт трябва да разгледате целия цикъл на производство и потребление, преди да можете да направите тази преценка. Ефективността и "цената" могат да бъдат компенсирани някъде другаде. Вижте анализ на жизнения цикъл

Но най-общо казано, бихте могли да приготвите картофено пюре енергийно ефективно с метода на готвене с кърпа или точно по същия начин, както е описано по-горе с кус-кус.

Сварете вода в чайник. Поставете купа върху дебело парче дърво или върху котлон на електрическата печка. Пригответе си капак и кърпа, с която да покриете и увиете купата. Измерете и налейте количеството вода в купата, измерете кашата на прах и изсипете в горещата вода, като разбивате за няколко секунди, за да се отървете от бучките.

Покрийте с капака и увийте кърпата около купата. Оставете го да престои минута-две. Махнете капака и разбийте още малко. Добавете малко подправки по ваш избор: щипка сол, черен пипер (кимион, босилек, риган, къри, чили. Тук има много опции за избор)

Покрийте отново с капака и отново го увийте с кърпата. Оставете да престои още една минута. Когато ще сервирате, проверете дали кашата е достатъчно смесена, с правилната гъстота и достатъчно топла докрай. Ако е твърде рохка, можете да добавите допълнителна щипка каша на прах, бучка масло и няколко капки мляко. Разбъркайте, за да се смеси. Ако кашата се е охладила твърде много, поставете я в микровълнова фурна на слаб огън за 10-20 секунди и разбъркайте отново преди сервиране.

Внимание: Някои различни видове прахообразна каша изискват да бъдете изключително прецизни, когато измервате съотношението вода към прах. Един съвет е да извадите малко мляко и масло предварително от хладилника, така че да е със стайна температура, така че когато разбиете праха в горещата вода, няма да го охлаждате излишно със студено мляко или студено масло, за да го направите удебелявам.

Зеленчуци

Има много полезни аспекти в яденето на зеленчуци. Има здравословна причина заедно с въглеродния отпечатък в сравнение с други основни хранителни продукти като месото. Съществува и начинът, по който много видове плодове, зеленчуци и бобови растения изискват много по-малко готвене за приготвяне. Ако хората изберат малко по-мъдро, намаляването на енергийните и хранителните мили може да бъде намалено много, като просто вземете още няколко процента „умни зеленчуци“ и намалите няколко процента на месо и картофи.

Броколи

Броколите са чудесен пример. Той е изключително питателен, тъй като е пълен с елементи, които са страхотни за нашите тела, и е изключително лесен за готвене без много енергия или вода. Ако сте прочели рецептата за кус-кус или овесена каша по-горе, можете да използвате подобен метод, за да сварите броколите си на пара. Има хора, които варят броколите, докато заприличат на карфиол - унищожават голяма част от хранителните вещества и ги изливат заедно с голяма част от вкуса с водата. Добра мярка за правилно сварени броколи трябва да бъде техният наситено зелен цвят и все още трябва да има малко хрупкавост.

Съвети и трикове за пестене на електроенергия

Хладилниците и фризерите са уреди, които консумират голяма част от общите разходи за електроенергия в частните домове. Разчитате на тях да поддържат храната ви студена и те работят 24 часа на ден, всеки ден от годината. Скъпо е да ги смените и да закупите най-новите енергийно ефективни модели.

Всеки път, когато отворите вратата на вашия хладилник или фризер, ще изпуснете малко хладен въздух в стаята и ще направите хладилника/фризера малко по-топъл вътре. Компресорът му ще трябва да започне да работи, за да го охлади отново. Затова избягвайте да държите вратата отворена!

Ако прилагате съветите в тази статия и леко промените хранителните си навици, така че да пазарувате и да ядете предимно пресни продукти и консерви, необходимостта от фризер постепенно намалява. Някои хора дори могат да стигнат до точката, в която могат да изпразнят напълно фризера, да го изключат и да използват това свободно пространство за съхранение на тигани и други кухненски прибори. Следващият път, когато трябва да закупите нов хладилник/фризер, можете да намалите нуждите си от размер на вътрешния обем на фризера.

За още много съвети за пестене на електроенергия във вашата кухня вижте Електрически уреди

Бележки

Може да има някои хора в индустриализираните нации на север и запад, които понякога изглежда приемат за даденост, че енергията, електричеството, водата и храната са относително изобилни, достъпни, евтини и достъпни за пилеене. Тъй като цените на петрола, дизела и бензина се покачват, най-вероятно ще се повишат и цените на въглищата и електроенергията, а вероятно и данъците и таксите за комуналните компании и техните емисии. Ако имате газова печка, някои методи в тази статия няма да се отнасят за вашите котлони. Вместо това вижте Готвене с кърпа или помислете за закупуване на голям плосък камък или парче метал, което е равно на размера на дъното на тигана. Всички методи, които леко намаляват нуждата от пране на дрехи, също ви помагат да спестите пари от сметки за ток и вода. Освен ако не смятате да готвите нещо друго на този котлон веднага след това. Това означава, че за тези, които предпочитат 6-7-минутни яйца, общото време, през което използвате електричество на котлона, е само 3-4 минути + 20-40 секунди, необходими за предварително кипване на водата в чайника. http://en.wikipedia.org/wiki/Rolled_oats http://en.wikipedia.org/wiki/Oatmeal Ако овесените ядки не са сварени напълно, можете да добавите лъжица вода, разбъркайте и поставете капака за още една минута на котлона. ако сега бързате, можете да добавите лъжица вода, да разбъркате и да поставите съда в микровълновата и да готвите на ниска до средна степен за 5-15 секунди.

Допълнителна информация, описание и дискусия относно това как и защо е стартиран този проект и до кои области ще бъде ограничен и защо, вижте: Разговор: Актуализирани методи за готвене в съвременните кухни

Вижте също

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.