Hollyhockparade.png

Drebe ( Alcea rosea ) su dvogodišnje cvjetnice. Nekada su bili veoma popularan baštenski cvet, ali sada ih mnogi baštovani smatraju staromodnim. Ipak, oni su divan baštenski cvet.

Opis

Listovi borovine su zaobljeni i grube su teksture.

Hollyhocks ima obilje cvjetova u raznim bojama kao što su ružičasta, crvena, žuta, bijela i krem. Imaju izgled sličan cvjetovima hibiskusa. Cvjetovi se pojavljuju u ljeto do rane jeseni (jesen).

Uzgajanje borovine

Hollyhocks se može uzgajati direktno u bašti ili u posudama za biljke. Međutim, posuda mora biti vrlo duboka i stoga je obično nepraktičan način za uzgoj ovih biljaka osim ako nemate ogromne saksije.

Odaberite bogato tlo ili dodajte obilje komposta da obogatite tlo. Raste na području sa punim suncem.

Birajte između sjemena, podjela ili reznica. Za sjeme, sejte u proljeće kada je zemlja topla. Toplota pomaže klijanju, posebno ispod sjemena.

Biljka se može podijeliti nakon cvatnje.

Za reznice uzmite bočne izdanke od oko 2,5 cm dužine od starog korijena i stavite ih u odgovarajuću podlogu za saksiju. Držite u sjeni dok biljka ne ukorijeni i nemojte previše zalijevati.

Koristi

Hollyhocks se mogu uzgajati zbog njihove lijepe boje i izgleda.

Cvijet borovine je jestiv i može se dodati u salate. Prije upotrebe cvijeća potrebno je ukloniti prašnik i sve zelene dijelove.

Discussion[View | Edit]

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.