Festés tejbázisú festékkel a CCAT földszinti fürdőszobájában .
Projekt adatok
ElhelyezkedésArcata , Kalifornia
Állapot Telepítve
Készült?Igen
FelhasználásokFesték
Például azTermészetes festékek
OKH KiáltványOpen Know-How ManifestLetöltés
Töltsd fel projekted is!

Az alábbiakban a túrós vagy aludttej alapú festék receptje látható. A Quark egy kazein festék. A recept nagyon specifikus, de a kazeinfestékek sokáig kitartanak, gombaállóak és komposztálhatók. A kazeinfestékek használhatók kívül és belül, fára, kőre, gipszkartonra, tapétára, földvakolatra, falazatra és meglévő festett felületek burkolására. [1]

A nedvességnek kitett helyeken tejfesték javasolt. A tejfesték jó ezeken a területeken, mert a bórax (vagy mész) antibakteriális és penészedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Amikor a tejfesték megszárad, üveges felülete letörölhető.

Lásd a CCAT natural paint project#Milk Paint egy projektet, amely ezt a Natural festéket használta .

Recipe

HozzávalóÖsszeg
Quark (aludttej)9 uncia
Bórax1 1/2 evőkanál
Forró víz1/4 csésze
Fehérítés (oltott kréta)1/2 csésze
Pigment (eloltott)körülbelül 1/4 csésze
lefedettség körülbelül 22 négyzetméter

Steps

Először el kell döntenie, hogy mennyi festéket fog használni. A fenti recept becslések szerint körülbelül 22 négyzetláb. Felvettük a szobáink négyzetméterét, elosztva 22 láb 2 -vel , majd a receptet megszoroztuk ezzel a számmal. A fedett felület a festék vastagságától és a festett felülettől függően is változik. Egy kicsit nehezebb kiszámítani, hogy mennyi tejre lesz szüksége a túró elkészítéséhez. A Natural Paint Book becslése szerint 18 uncia túró 1 liter zsírmentes vagy sovány tejből, de nehéz ennyit beszerezni, különösen hideg éghajlaton (próbálja meg az aludttejet a kandalló vagy a fűtőtest közelében hagyni). Készítsen egy adag túrót egy literből, és mérje meg, mennyi túrót tud kihozni, majd alapozza meg becsléseit saját eredményeire.

A tejfesték készítésénél sok előkészület folyik. A krétát és a pigmentet is előző este el kell oltani. Az oltás azt jelenti, hogy egy száraz port egy éjszakán át vízbe áztatnak, hogy az összetevő egyenletesebben sima módon keveredjen a vízzel.

Slacking the pigment

Az oltás segít csökkenteni a csíkokat a festékben, és megakadályozza a kréta vagy pigment csomósodását. Annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a száraz port, másnap már keverhetjük pépesre.

1
NP14 np.jpg
Öntse a száraz pigmentet a tartályba
2
NP13 np.jpg
Fedjük le vízzel
3
NP15 np.jpg
Hagyja ülni egy éjszakán át
4
NP16 np.jpg
Keverjük bele a tésztába


Curdling the milk and making the quark

Quark, the main ingredient of the paint, is just another word for milk curds. Depending on the amount of curds needed, you can make curds overnight or over a few days. This is done by pouring the milk into a container, adding lemon juice, and leaving the container in a warm place.

Once the milk has curded, you must strain the curds from the left over liquid and gently squeeze the moisture from the curds using cheesecloth. The end product is what is known as quark. Then blend the quark with an electric beater into a smooth consistency and put aside.

1
NP1 np.jpg
Pour milk into container
2
NP2 np.jpg
Add lemon juice and place in warm place
3
NP3 np.jpg
Curds forming in bucket
4
NP6 np.jpg
Scoop curds out with strainer or slotted spoon
5
NP7 np.jpg
Set strainer on bucket to drain
6
NP11 np.jpg
Strained curds can then be transferred to cheesecloth
7
NP52.jpg
Dump in cheesecloth and gently squeeze curds
8
NP53.jpg
Transfer curds to bowl
9
NP12 np.jpg
Blend quark

Dissolving the borax and mixing together

The borax needs to be dissolved into the hot water before adding it to the quark. A double boiler is recommended but we used a jar of hot water in a pot of simmering hot water. The amount of borax to hot water that the recipe calls for never allows all the borax to dissolve in the water. The recipe said to let the borax mixture cool before adding it to the quark but as the mixture cools, the borax starts to precipitate back out of the water. We did the best we could, and came to expect that some of the borax would not make it into the recipe. Let the mixture cool so that it is not hot to the touch and try to keep stirring as it cools. The borax is the first ingredient added to the quark, together these two items become the binder of the paint. Add borax mixture to bowl of quark and blend with electric beater. Then transfer binder to larger bucket.

1
NP18 np.jpg
Heat borax mixture
2
NP19 np.jpg
Stir mixture as it cools
3
NP20 np.jpg
Blend borax mixture with curds
4
NP21 np.jpg
Transfer binder to larger bucket
5
Add prepared whitening (slaked chalk) and mix well. Then slowly add pigment to desired color.

See also

References

  1. Steen, B., (2006). "Make Safe, Natural Paint." Mother Earth News (218), http://www.motherearthnews.com/DIY/2006-10-01/Make_Safe_Natural_Paint.aspx [accessed 2/3/2007].
Page data
TypeProject
Keywordsquark, curdled milk, paint, casein paint, natural paint, quark, borax, hot water, slaked chalk, pigment, how tos, earthen construction, green living
SDG Sustainable Development GoalsSDG11 Sustainable cities and communities
AuthorsLonny Grafman
Published2008
LicenseCC-BY-SA-4.0
AffiliationsCampus Center for Appropriate Technology (CCAT), Cal Poly Humboldt
Impact Number of views to this page and its redirects. Updated once a month. Views by admins and bots are not counted. Multiple views during the same session are counted as one.14,753

Discussion[View | Edit]

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.